donderdag 15 oktober 2015

Op zijn Hongaars


Nou, ik heb het wel spannend gemaakt geloof ik, zo spannend is het nou ook weer niet hoor, want nee, we gaan niet terug naar Nederland, maar we gaan wonen in het huis naast ons, wat we gebruikten als vakantiehuis voor familie. En de reden is dat het een mooier en wat groter huis is, wat weg staat te kwijnen, het wordt er niet mooier op als er nooit in gestookt wordt. Bij ons moet er iets aan de badkamer gedaan worden, ons dilemma was dus gaan we verbouwen in ons huis of gaan we verhuizen naar het andere huis, waar al een mooie badkamer inzit, die nauwelijks gebruikt wordt.  Het is gewoon handiger daarin te gaan wonen, dan dat we hier aan het verbouwen gaan. Dus....we gaan verhuizen en het huis waar we nu in wonen wordt een gastenverblijf.

Het grote klussen kan dus beginnen, want het is een leuk vakantiehuis, maar om er in te gaan wonen moet er nog wel het één en ander gebeuren. 
Om te beginnen.....de stroom was om het maar kort te zeggen: verrot. Dus we willen het deze keer goed aanpakken en we laten een elektricien komen. Alle bekabeling moet vernieuwd worden, en we willen graag ook meer dan één stopcontact per kamer, wat hier heel normaal is. Mijn mening is dat je die nooit teveel hebt. Alles hangt, ook hier in het huis waar we nu wonen, aan elkaar met verlengsnoeren en van die kastjes waar zes stekkers in kunnen. Die zijn dan weer verbonden met een ander kastje waar zes stekkers in kunnen en die snoeren liggen door het hele huis. Je kunt er natuurlijk prima mee leven, maar nu er toch een mannetje moet komen, dan maar meteen alles aanpakken. 
Mannetje kwam, mannetje maakte een offerte en beloofde contact te houden en binnen twee weken aan de slag te gaan.
We werden een beetje aan het lijntje gehouden dus na vijf weken een ander mannetje laten komen, ook een offerte laten maken en die kon snel beginnen. En waar ik al bang voor was, het eerste mannetje werd ineens ook actief en toen hadden we er twee! Echt weer op zijn Hongaars dus.

Maar...aanstaande zaterdag gaat het gebeuren, dan komt er nieuwe stroom in het huis. Inmiddels is de zolder leeggehaald. Op bijna alle huizen hier, ligt van oorsprong een dikke laag leem, bedoeld als isolatie, zo deden ze dat honderd jaar geleden. Das goedkoop en voorhanden. Maar leem op je zolder geeft heel veel stof in huis, dus we hebben dat leeg laten maken, wat een klus was dat zeg. Maar voor een goed doel uiteindelijk. Nu gaan we isoleren met moderner materiaal: glaswol.

Dus...we hebben weer genoeg te doen, het grote klussen kan weer beginnen en ook al is het hiernaast, voor ons is het toch spannend.
De muren helemaal vochtig, dus ook daar moet wat aan gedaan worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen