dinsdag 7 februari 2012

Piep,piep

Als ik hier door de straat loop, zie ik bij bijna iedereen in de tuin kippen lopen. Logisch. Kippen voorzien je van voedsel en het hele Hongaarse leven bestaat uit: hoe krijg ik mijn kostje op tafel!?
Kippen zijn relatief goedkoop, je schaft eenmalig een paar hennetjes en één haantje aan en de natuur doet de rest.
En je hebt dagelijks in ieder geval een eitje en als er veel haantjes worden geboren, dan eindigen die gewoon in de pan. Haantjes zijn nutteloos, je hoeft er maar eentje te hebben op een hele reut hennen.
Dus het overschot wordt geslacht.
Zielig? nee, niet zielig, behalve wanneer je vegetariër bent en dan bedoel ik ook echt vegetariër he, niet een gelegenheidsvegetariër, zo van: 'ach, maar een plakje worst is niet zo'n ramp' of 'een visje mag wel', ja, zo kan ik het ook.
Zielig zijn de kippen die we hier bij de Tesco kopen of in Nederland bij de Albert heijn.
Die hebben een verdomd kl*te-leven gehad en worden ook nog eens op een gruwelijke manier om het kippenleven gebracht, laatst op tv gezien hoe dat gaat, te gruwelijk om naar te kijken.
Nee, geef mij dan maar een kip uit mijn eigen tuin, daarvan weet ik zeker dat ie het leuk gehad heeft en de haantjes laat ik slachten. Ja, ik láát ze slachten, want ik praat nu wel heel stoer, maar daar liggen toch wel mijn grenzen, ik ga ze niet zelf slachten, sterker nog, ik wil het niet eens zien en ook niet horen.

Dus...we willen kippen, maar ik wilde eigenlijk wel léuke kippen, niet van die huis-tuin en keukenkippen, zoals die hier rondlopen.

we besloten een broedmachine te kopen en broedeitjes mee te nemen uit Nl en de keuze viel op een Brahmakipje.
Zo gezegd, zo gedaan, natuurlijk sneuvelden er al een paar eitjes onderweg en er is er ook nog eentje spontaan voortijdig aan zijn eind gekomen, maar toch liggen er nu al 3 weken lang broedeitjes in de machine.
En vandaag zouden ze uit moeten komen, tot gisterochtend had ik er geen spatje vertrouwen in, er waren wat dingetjes misgegaan tijdens de broed, maar gistermiddag hoorde ik, als ik mijn oor tegen een ei aanlegde, heel zachtjes gekriebel en heeeeel zachtjes piepen.
En vanochtend was er een eitje aangepikt en hoor ik gewoon nu naast me gepiep uit de machine komen.
Heel spannend dus of het gaat gebeuren, want het kan alsnog misgaan natuurlijk, maar zodra mijn kuikens er gezond en wel zijn, zal ik een fotootje plaatsen. Even duimen dat het gaat lukken dus....

Update: Het eerste kuuk is eruit:

3 opmerkingen:

 1. ooo leuk joh! die Hongaren zullen hun ogen uitkijken als ze die mooie Nederlandse kipjes bij jou straks zien! Wedden dat je bestellingen gaat krijgen... nou ik ben benieuwd wat er uitkomt van je eitjes.
  groetjessssss

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zal voor je duimen. Mooie naam Brhama! Is Sanskriet voor 'grootste God'. Dat is in India behoorlijk groot want er zijn er een heleboel...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. LIEF!!!! Hoop dat je warm kunt houden.

  BeantwoordenVerwijderen