dinsdag 26 augustus 2014

Kippenboerinnetje


Onze boerderij is gereduceerd tot 'kippenboerderij'.
Toen ik hier permanent kwam wonen, was mijn droom om heel veel soorten dieren te hebben die allemaal min of meer los buiten door elkaar konden lopen. Vandaar het Hongaarse boerinnetje.
Het bleek een illusie. 
We hebben ons best gedaan. We begonnen met honden en kippen. Daar kwamen al snel ganzen, schapen, varkens, parelhoenders en eenden bij.  Het was echt leuk, ik kon er enorm van genieten.
Maar we hebben ook regelrechte drama's meegemaakt, sommige waren zo erg dat ik het niet eens beschreven heb, hier op mijn blog. Maar dat hoort er natuurlijk bij, als je veel dieren hebt, maak je ook hele nare dingen vaker mee.

De ganzen zijn op een nacht allemaal onthoofd door één of ander vreselijk monster.
De eenden waren aangeschaft voor de kerst, in het kader van: als we dan toch eend eten, dan in ieder geval eendje die een mooi leven gehad heeft. Dus kon het gebeuren dat ik eerst met de eenden in het zwembad zwom en met kerst, toch wel met een beetje een brok in mijn keel, een stukje op mijn bord had liggen.

De varkens waren ook direct al aangeschaft voor de slacht. Hetzelfde idee erachter. Ze hadden een mooie, schone,  ruime stal en mochten ook af en toe buiten lopen. Mijn idee om ze altijd buiten te laten rennen kon helaas niet uitgevoerd worden, want ze sloopten werkelijk álles!
Maar ook zij eindigden in de diepvriezer.

De schapen hebben we het langste gehad, ook hadden we lammetjes, het was allemaal erg leuk, maar wat waren ze vervelend en wat hebben we een problemen gehad met ze. Wat we ook deden, wandelen met ze twee keer per dag, hoge hekken, nog hogere hekken, prikkeldraad....het ging allemaal eventjes goed en dan verzonnen ze weer iets om erdoor te breken, want...buurmans gras is altijs groener.
Toen ze op een gegeven moment over een muur waren gesprongen en bij de buren de boel kaal stonden te vreten, was de maat vol. Helemaal klaar waren we ermee, na ruim twee jaar. De enige oplossing was waarschijnlijk stroom op het hek, maar dat zou betekenen dat ze in een klein hok zouden moeten en dat is niet wat we wilden. Dus besloten we ze terug te doneren aan de schaapskudde. Eind goed, al goed.
We zijn begonnen met kippen en honden en dat laten we nu zo. En parelhoentjes, die lopen hier ook, dat is een prima combinatie. We hebben inmiddels bijna honderd kippen in totaal en daar genieten we heel erg van. En dat wordt zeker uitgebreid, want onze Hollandse Brahmakippen  zijn erg in trek bij de Hongaren. We verkopen eieren voor de broed en ook de overtollige hanen kunnen we makkelijk kwijt en niet om in de soep te belanden, maar als pronkstuk in het kippenhok.

Ja, kippen zijn ideaal, ze vernielen de boel niet, lopen tevreden te scharrelen en als dank krijgen we dagelijks verse eitjes. 

Dus eigenlijk is de naam van de blog nu: Hongaars Kippenboerinnetje. 


1 opmerking:

  1. Hoi Lin, ik snap het helemaal! Wij hadden schapen, geiten, poezen en honden. Helaas moesten we afscheid nemen van de schapen en de geiten, en beten de honden ook nog eens de poezen dood. We hebben nu de honden, viissen in de vijver en het aquarium, de kippen ( vier kippen en een haan ) maar genoeg eijes voor ons en om weg te geven, en sinds kort 2 parkietjes, waar de honden gelukkig geen interesse in tonen. Ja zo gaat het. Je moet soms je dromen bijstellen...

    BeantwoordenVerwijderen