zaterdag 26 april 2014

Van een nieuwe coupe en een oleander

Ik liep er al weken tegenaan te hikken. Ik moest nódig naar de kapper. Eerst zat er een moderne kapsalon in de supermarkt, de Tesco, in de stad. Daar kon je zonder afspraak terecht en dat was ideaal. Een combi van boodschappen doen en even snel je haar laten knippen. Helaas was het blijkbaar geen goudmijntje, want zo ineens als de salon er is gekomen, zo snel en plotseling was ie ook weer verdwenen.
Bij alle andere kappers moet je eerst een afspraak maken. Dus kwam het er steeds niet van. Tot ik ineens bedacht, dat er toch íemand in ons dorp moest zijn die kapper is. Dus ik naar onze informatiebron voor zo'n beetje alles: Akki, de eigenaresse van onze dorpswinkel,waar we iedere dag onze broodjes halen en ook wat andere boodschapjes.  Zij weet altijd alles! Ik vroeg haar dus of ze iemand wist die mijn haar kon knippen. Ja, die wist ze, de dochter van onze burgemeester is kapster. Ik moest maar naar huis gaan en ze zou het voor me regelen.
Een uur later staat Akki aan het hek; om vier uur in dat en dat huis moest ik me melden.
Nieuwsgierig toog ik, met gewassen nat haar, om vier uur naar het huis, Akki wees me nog even waar het precies was. De kapster stond me al op te wachten en kijk eens, ik stap een huis binnen die duidelijk ingericht was als kapsalon, heel simpel, maar alles wat je nodig hebt, een stoel met een droogkap, een bankje om te wachten, een tafel met allemaal spulletjes en een stoel met een spiegel.
Onder de droogkap zat de burgemeester met de rollers in en zij begroette me vrolijk en begon een gesprek over haar kinderen en mijn kinderen en terwijl haar dochter mijn haren onder handen nam, werd ik op de hoogte gebracht van het gezinsleven van onze burgemeester. Ze was ook heel geïnteresseerd in mijn gezin en het was echt leuk om met haar te spreken.
Een uur lang werd er geknipt, geföhnt en , uiteraard hier zoals ze nog steeds gewend zijn, getoupeerd.
Er werd echt werk van gemaakt en na een uur zag ik eruit als nieuw, ik was helemaal blij. Nog blijer werd ik van de kosten.....1000 forint, omgerekend zo'n 3,50 euro! Geen idee wat knippen en föhnen tegenwoordig in nederland kost, maar een paar jaar geleden was dat echt nog wel een boel geld.
Ik moest daarna nog even meelopen met de burgemeester en die gaf me nog twee oleanders voor in mijn tuin. 
Dus met een nieuwe coupe, twee oleanders, een leuk gesprek met onze burgemeester kwam ik weer thuis en dat alles voor 1000 forint!!! Dat kun je toch allen hier in Hongarije meemaken, of niet?

10 opmerkingen:

 1. wat een vrolijk verhaal en je hebt gelijk.....typisch iets voor hier, een coupe inclusief heel veel extra!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, wat een leuk verhaal! Nee voor 3,50 euro kan je misschien een shampoo kopen, maar zeker je haar niet laten knippen in Nederland. Ik heb een thuiskapper die het voor 15,- euro doet, maar dat is hier al 'een schijntje'. Dan heb ik óók een leuk gesprek maar geen oleanders!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor 3.50 kammen ze hier alleen je haar volgens mij.Gelukkig hebben wij een thuiskapster voor een leuk prijsje en ook een leuk en goed gesprek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoiets kan natuurlijk alleen in Hongarije 😊 Geweldig zeg, en je hebt nu een nieuwe kapster waar je lopend naartoe kunt! Ideaal toch. En je haar ziet er nog mooi uit ook nog, haha wat wil je nog meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoiets kan natuurlijk alleen in Hongarije 😊 Geweldig zeg, en je hebt nu een nieuwe kapster waar je lopend naartoe kunt! Ideaal toch. En je haar ziet er nog mooi uit ook nog, haha wat wil je nog meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een prachtig stukje geschreven, in Nederland ben je wel meer kwijt voor de kapper. En hier krijg je geen bloemen mee

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nu ben je toch echt een Hongaars boerinnetje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nu ben je toch echt een Hongaars boerinnetje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nu ben je toch echt een Hongaars boerinnetje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu ben je toch echt een Hongaars boerinnetje

  BeantwoordenVerwijderen