zaterdag 25 januari 2014

Winter

En in één klap is het dan zover, zaten we vorige week nog in de zon en werd  het zomaar smiddags ruim zestien graden, gisteren was het dan eindelijk zover: sneeuw! Het is nou niet dat ik er op zat te wachten, als het voorjaar ingezet had, had ik het ook leuk gevonden, maar eigenlijk hoort het er gewoon bij hier, een winter zonder sneeuw, is toch geen echte winter.

Omdat het nog helemaal niet koud geweest was, hing mijn winterjas chagrijnig in de kast, al denkende dat ie dit jaar als overbodig zou worden bestempeld. Zo ook mijn sneeuwlaarzen. Dus maar even onder het stof uitgehaald, afgeklopt, opgepoetst en toen smiddags de frisse kou in, want ja, dat hoort er dan ook bij, sneeuwruimen. In Hongarije is het verplicht je stoep in de winter sneeuwvrij te houden, in de zomer moet het gras kortgemaaid zijn, de bomen moeten gesnoeid zijn zodat ze niet in de electriciteitsdraden groeien en de geulen waardoor het regenwater afgevoerd wordt, moeten schoon zijn.
Ben ik helemaal voor, als iedereen dat stukje voor de deur bijhoudt, kan iedereen gewoon lopen zonder zijn nek te breken. 

Omdat Jan in Nederland is, ging ik op zoek naar de sneeuwschuiver. We hadden er zowaar twee. Het was een moeilijke keus, een brede, waarmee je in één schepbeweging een flink stuk sneeuw wegschoof, maar met een korte steel of dan een kleinere met een langere steel. Nadat mijn rug protesteerde bij de brede schep, die blijkbaar gemaakt is voor Hongaarse kabouters, ging ik over op de kleinere schep.
Het zijn heel wat metertjes, want wij hebben niet van die lullige tuintjes natuurlijk, dus moe, maar voldaan en koud en met een pijnlijke rug kwam ik een uur later weer binnen.
 
Vanochtend de tweede ronde, al om half zeven gedaan, want nu was het sneeuwen gestopt en nu kunnen we er een paar dagen van genieten. Heerlijk, ik hoef gelukkig nergens heen dus zitten we lekker bij de warme kachel, de honden en ik. 'Gezellig', zeggen we tegen elkaar, tenminste ik zeg het en zij denken het, dat weet ik zeker.
En als de sneeuw weg is, mag het van mij voorjaar worden. Want dat is natuurlijk nóg leuker als er sneeuw gelegen heeft.


7 opmerkingen:

 1. Leuk verhaal en herkenbaar. Ik was gisteren ook begonnen met sneeuwruimen en gisteravond laat leek het alsof ik niks had uitgevoerd....dus vanmorgen opnieuw. Alleen de stoep gedaan, de hele lang oprit niet.....er is geen kerk dit weekend en ik hoef nergens naartoe.
  Ik weet zeker dat de honden het ook gezellig vinden lekker bij de kachel! Ze hadden geen zin in de sneeuw en waren binnen 10 seconden weer binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou het levert in ieder geval weer mooie plaatjes op! En zo te zien vinden de honden het ook leuk :-) En och voordat je het weet in het alweer voorbij en begint de lente, tot die tijd genieten... Want een winter met alleen maar regen en geen sneeuw is inderdaad geen echte winter. Anders lijkt het zoveel op Nederland ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach ja, het is dan toch wel weer heel erg mooi! Van mij hoeft het ook niet meer, maar eind deze middag wordt voorspeld dat wij het ook krijgen.... Eerst zien, dan geloven;-))
  Dag Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier sneeuwt het ook!
  Ja het hoort bij de winter!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er wel weer mooi uit. Geniet ervan!!

  Grt.Pascal

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er weer mooi uit. Geniet ervan!!!

  Grt. Pascal

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier houdt het maar niet op met sneeuwen. 't Ziet er prachtig uit. Ik houd van de winter. Mijn man iets minder. Hij ruimt de sneeuw van het erf met de tractor met voorlader. Minstens twee keer per dag, anders kunnen we de stal helemaal niet in. Nieuwsgierig? Kijk maar even op adalagarden.wordpress.com voor onze foto's en filmpjes.

  BeantwoordenVerwijderen