zondag 6 januari 2013

Diervriendelijk

Al maanden zeurt Jan de jagers in het dorp aan hun Hongaarse hoofden, om een wild zwijn.
En zoals dat hier gaat wordt het altijd toegezegd, maar er komt weinig van terecht.
We hebben al twee keer eerder eentje gekocht en het is werkelijk het lekkerste vlees wat je kunt bedenken.
Bovendien geeft het me een goed gevoel, dat als ik dan tóch vlees eet, het in ieder geval van een dier is dat een mooi,vrij leven heeft gehad. Oké, vegetariër is beter, maar ik vind vlees net even iets te lekker.
Vegetariër zijn is mooi, maar als ik dan hoor van een fanatieke dierenliefhebber die overtuigend vegetariër is, maar wel met een stalen gezicht een levende kreeft in de pan laat vallen, omdat vis nou eenmaal wel mag, dan heb ik ook over vegetariërs zo mijn twijfels. Volgens mij is een wild zwijn eten diervriendelijker dan.
Dus praat ik op deze manier het voor mezelf helemaal goed, ik kan èn dieren lief vinden èn vlees eten! Helemaal verantwoord!Maar natuurlijk zoals altijd hier, staat daar ineens K op de stoep, met het verhaal dat er morgen een wild zwijn beschikbaar zal zijn. Uitgerekend als Jan net een paar weken naar Nederland is.
Ik krijg visioenen van een dood varken op mijn keukentafel die ik persoonlijk van zijn hoofd moet ontdoen en ook al is ie dood, dát hoef ik allemaal niet zo nodig te zien, laat staan zelf te doen. Dus ik vraag, op mijn allerbeste Hongaars en met mijn liefste gezicht of híj dan zo vriendelijk wil zijn die enge handelingen te verrichten. Als het eenmaal aan stukjes is en onherkenbaar als was het een levend dier ooit, dan boeit het me niet meer, dan kan ik het verder wel zelf. Ik probeer maar niet te denken aan mijn keuken die daarna helemaal onder het bloed zal zitten, daar moet ik me maar doorheen slaan.

Natuurlijk zal K me helpen, zegt hij, immers, varkens slachten is hier feest!

De volgende dag gebeurt er niks en ik ga naar bed, om de volgende dag K voor het hek te zien staan.
Om 22 uur savonds was het varken pas geschoten, maar ik lag al op één oor, ja dùh....dus K had het beest maar aan stukken gesneden en in zijn vriezer gedaan en kijk wat een verrassing: ik kreeg een wild zwijn aangeleverd in mooie tassen,keurig soort bij soort en kon het zo in de vriezer ploepen.
Enig idee hóe blij ik was??? Geen bloed, varkenskoppen en enge ingewanden op mijn keukentafel!

Zo wil ik wel iedere keer een wild zwijn. Dus ik eet makkelijk, goedkoop, duurzaam en diervriendelijk(voor zover dat mogelijk is). Heb ik het even mooi voor elkaar?5 opmerkingen:

 1. hartstikke fijn voor je! en nu maar smullen.....ik ben net zo'n redeneerder als jij, wel vlees, maar liefst uit het dorp zonder transporten en nare stallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En bedenk als zo'n wild zwijn niet wordt afgeschoten,komen er steeds meer en heb je de schade al eens gezien wat ze kunnen aanrichten in je groentetuin of in de druiven. dus die beesten gewoon in toom houden. En lekker dan in je vriezer en opeten. Heerlijk. Maar heb je nu wel mooie stukken. Want een hongaar snijdt meestal gewoon raak. En hij heeft een heerlijk vrij leven gehad. Zo denk ik er ook over. Ben wel geen grote vleeseter maar een lekker stukje . Prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha ha , dat heb je goed voor elkaar............
  ik zou er ook niet aan moeten denken hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tsja denken wij dan zijn we nu mooi op tijd weggegaan om dit bloedbad te ontlopen of missen we nu een lekker karbonaadje .
  Maar Jan vindt dit ook wel leuk denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tsja denken wij dan zijn we nu mooi op tijd weggegaan om dit bloedbad te ontlopen of missen we nu een lekker karbonaadje .
  Maar Jan vindt dit ook wel leuk denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen