vrijdag 16 november 2012

Slachtfeest

Hier in Hongarije is het heel normaal, je houdt een varken, die voer je zo snel mogelijk vet en in november/december wordt ie geslacht.
Een romantisch beeld had ik ervan, leuke biggetjes die tussen de kippen en de schapen konden lopen, los in de tuin. Niks was minder waar. Ten eerste groeiden de varkens binnen een paar maanden uit van lieve schattige biggen, tot serieuze monsters, die levende kippen en kuikentjes op-aten als ze te dichtbij kwamen. Eén keer hadden we zelfs een kip rondlopen waarvan de kont afgegeten was door een varken. Even op internet zoeken, want ik wist helemaal niet dat varkens dat deden. Maar toen ik een beetje ging rondgoogelen, ontdekte ik al snel dat varkens gewoon lètterlijk alles eten. En met alles bedoel ik ook alles, dus kwam ik ook een vrolijk verhaal tegen van een boer die in het varkenshok bezig is met mesten (wat ik dus ook doe) en dan onwel wordt en gewoon als toetje genuttigd wordt door zijn varkens......ik was dus op het laatst een beetje bang voor ze. Die enorme koppen met die angstaanjagende tanden......ik begreep goed dat het moment gekomen was om Sonka en Szalonna om te zetten in worst en speklappen.
Dus zo geschiedde. Tijdens mijn verblijf in Nederland (wat niet een toevallige samenloop van omstandigheden was) is er een einde aan het bestaan van S&S gekomen. En er komen geen nieuwe varkens, wij bestellen liever een wild zwijn, die heeft ook een mooi leven gehad, net als onze varkens, maar we kennen ze niet persoonlijk. Oh ja en iedereen die het zielig vindt en GEEN vegetariër is en wel vlees eet uit de supermarkt, moet zijn mond houden. Want die zijn hypocriet. (dit om lange, zinloze discussie's te voorkomen ;-))

Het volgende fotoverslag van de slacht is door Jan gemaakt, mensen die er niet tegen kunnen,moeten maar niet kijken.

Sonka en Szalonna in betere tijden.....

Hele klus, de haren worden met een gasbrander verwijderd

de ultieme wraak van de kippen

Pepsi heeft de dag van haar leven

worst maken

pauze: bier drinken  en pörkölt eten

verder met worst maken

verser is niet mogelijk

daar hangen ze te drogen....

5 opmerkingen:

 1. Nee, zeker geen discussies. De varkens hebben het mooi gehad bij jullie en zijn niet op zo'n vreselijk transport geweest. Geniet van hun nalatenschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Linda

  Zo gaat het nu eenmaal zielig nee denk het niet zoals je zegt wij eten ook vlees maar hebben ze niet persoonlijk gekend denk dat voor sommige mensen daar het verschil ligt.
  Geniet lekker van al het vlees.

  Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij ligt het verschil bij of een varken een goed leven heeft gehad....dat is toch het belangrijkste....

   Verwijderen
 3. Ik denk dat dat vlees heel wat lekkerder smaakt dan dat vlees hier uit de supermarkt of bij de slager vandaan, Als je hier zo'n lapje bakt moet je het bijna afgieten van het water dat er uitkomt.. Je hebt ze ook niet opgevoed om een huisdier te zijn. Eet smakelijk .En dat zal wel lukken.

  BeantwoordenVerwijderen