dinsdag 20 maart 2012

Kuka-leed

Ik zou inmiddels beter moeten weten....je kunt hier in het Hongaarse land, eigenlijk nooit iets plannen. Toch blijf ik mijn (Nederlandse???) gewoonte volgen en 's morgens bedenk ik wat ik die dag allemaal wil gaan doen. Dat stelt niet heel erg veel voor hoor, dat is meer in de zin van: iets in de tuin gaan doen of juist binnen schoonmaken, de ramen wassen of zo.En wat eten we vandaag,ook zo'n dagelijks terugkerend probleem.

Vandaag had ik ook allemaal goede voornemens gemaakt, maar M, de vrouw van K, kwam roet in het eten gooien.
Er was gisteren een bijeenkomst geweest, waar wij ook voor uitgenodigd waren, in het Kultuurhuis, verderop in de straat. Er was een uitleg over de nieuwe belasting die we moeten gaan betalen voor het ophalen van het huisvuil. Dat gaat zo'n 70 euro per jaar kosten. Voor ons wel overheen te komen, maar de Hongaren zijn danig van slag. Voor hen is het een enorme smak geld.
Maar omdat we er toch niets van zouden verstaan, leek het ons weinig zinvol om die bijeenkomst bij te gaan wonen. Ik twijfelde er niet aan of we zouden wel ingelicht worden.

Dat klopte dus, vandaag kon je de sticker ophalen die je dan op je kuka ( container) moet plakken, zodat ze kunnen zien of je wel voldoet aan je betalingsplicht, zo kwam M vertellen.
Ze vroeg of ik mee wilde gaan, ik had alleen mijn lacímkártya (Hongaars adreskaartje) nodig. Maar ja, die hebben we nog niet, wat weer een beetje laksheid is van ons, want we hadden al een jaar het voornemen om die te gaan halen.

Dus, eerst naar het gemeentehuis om er eentje aan te vragen. Nou, dat was makkelijker gezegd dan gedaan, dat bleek nog niet zo simpel. maar, eerlijk is eerlijk, met zijn drieën gingen ze aan het bellen en zoeken op de pc  hoe en waar we dat konden regelen. Na anderhalf uur (!!) stonden M en ik weer buiten. Met een stapel papieren, telefoonnummers, plattegrond van de stad waar we heen moesten met de uitgestippelde route hoe we moesten lopen vanaf de parkeergarage, helemaal voorgekauwd van a tot z! Mijn dank was groot, zoveel vriendelijkheid en behulpzaamheid doet je gewoon goed.

En ik kon ook mijn felbegeerde sticker op gaan halen in het Kultuurhuis, M moest maar even zeggen dat het kaartje zou worden aangevraagd.

In het Kultuurhuis was het een drukte van belang. Het leek wel of er iemand overleden was, zo'n stemming hing er en de gesprekken gingen natuurlijk alleen maar over de idiote belasting van de kuka .
 Mijn Hongaars is niet geweldig, maar het geklaag was niet van de lucht, dat had zelfs ík wel door.

Na lang wachten waren M en ik aan de beurt en binnen een kwartier hadden we onze stickers.

Ben er toch blij mee, je wilt toch graag dat je afval wordt opgehaald en dat je ervoor moet betalen...tja....wij Nederlanders zijn dat wel gewend.....

3 opmerkingen:

  1. Ik zie het allemaal voor me. Al dat wachten.Al die papieren. Al die stempels die je moet hebben. Bij ons in het dorp hebben ze deze belasting ook ingevoerd.€ 80 .Wij waren het er niet mee eens. Niet wegens het geld. Maar we hebben geen kuka en er komt geen vuilnisauto boven bij ons. Nu betalen we de helft. En mogen ons afval in het dorp in de grote container blijven storten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja bij ons is het vorig jaar ook ingevoerd. Wij hebben ook een sticker gekregen en betalen voor de 7 a 8 weken dat we daar zijn, hetzelfde als de hongaren uit ons dorp.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij betalen ook, maar veel minder. En we hebben geen sticker. Kan me voorstellen dat dit bedrag voor Hongaren behoorlijk hoog is. Gaat iedereen betalen of illegaal storten?

    BeantwoordenVerwijderen