vrijdag 16 maart 2012

Jó nö

Ik was meteen verliefd op het Hongaarse houtoventje in de keuken, toen we het huis de eerste keer gingen bezichtigen.


de originele keuken


En ik was ook meteen van plan om er serieus op te gaan koken en dan bedoel ik niet alleen een eitje bakken.
Vaak komt er van zulke ambitieuze voornemens weinig terecht bij mij, ik heb altijd plannen zat, maar de uitvoering van al mijn plannetjes wil nog wel eens stagneren.

Ik vond en vind het ook nog steeds leuk om zoveel als leuk is, back to basic te gaan, hier in ons boederijtje.
Dat wil dus zeggen dat we niet helemaal als de Hongaren leven, want dat is me te gek, maar wel met zo weinig mogelijk overbodige luxe en dan door mijzelf in te vullen wat dan overbodig is.

Zo heb ik wel de luxe van een wasmachine, want na een jaar met de hand gewassen te hebben was ik dat wel behoorlijk zat. Echt heel schoon vond ik het ook niet worden, wat dat betreft zijn we natuurlijk best wel verwend. maar een wasdroger, die ik in Nederland wel had, heb ik hier niet. Ook nergens voor nodig, want ook in de winter als er sneeuw ligt, is de was buiten zo droog.
En anders binnen op een rek, 's nachts voor de houtkachel,de volgende ochtend droog.

De keuken hebben we ook heel simpel gehouden, gewoon een wasbak met een kraan op een paar geschuurde planken, truttig geruit gordijntje ervoor, klaar!


Geen waterkoker, geen koffiezetapparaat, maar gewoon de ketel op de kachel en het water voor de koffie met de hand opgieten. Gaat echt prima en is natuurlijk veel goedkoper, want de kachel is toch aan. Van de zomer zal dat anders zijn, dan kook ik op gas. Op een gasfles, want we hebben geen gasaansluiting.

Ook een vaatwasser heb ik niet, helemaal geen probleem, ik heb tijd genoeg en we zijn maar met zijn tweetjes. ook het water om af te wassen, kook ik eerst op de kachel. De boiler gebruiken we in principe alleen om te douchen.
Een strijkbout heb ik ook niet, maar dat heeft niks te maken met back to basic, alswel met mijn antipathie tegen strijkwerk.

Voor de mooi loop je hier toch niet rond en de kleding die wij dragen worden er heus niet leuker op als we het gestreken hebben.

Ik kook dus op de houtkachel en de Hongaren vinden dat helemaal leuk.Ze noemen me een 'jó nö',wat 'een goeie vrouw' betekent.
Een goede vrouw is namelijk zuinig en kookt iedere dag een goede warme maaltijd en het liefst iedere dag vlees. En ze maakt het huis schoon.
En laatst zei K, dat ik net een Hongaarse vrouw ben.
Het was als een groot compliment bedoeld en ik liep te glimmen van trots. Een mooier compliment kon ik niet krijgen.

Dus ik sta soms met 5 pannen tegelijk op mijn houtoventje te bakken en te braaien dat het een lieve lust is.
Een lekkere pörkölt bijvoorbeeld.  (recept) Want dat is en blijft toch wel favoriet.Een Hongaarse vrouw die een Hongaarse maaltijd op tafel zet. Dan voel ik me echt  een jó nö !

6 opmerkingen:

 1. Jó nö, is zeker een compliment!
  Ben wel heel erg blij met onze vaatwasser, ben ik wel minder jó, maar ja....
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haha, ja snap ik,misschien ga ik me over een jaar of wat ook wel bedenken, je weet het nooit,maar voorlopig niet. Wat ik wel een groot voordeel van een vaatwasser vind, is dat je niet al die vuile vaat hebt staan.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je dat sobere fijn vind maar.... Niks voor mij hahaha groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. weet je marion, je gaat hier de kleine en mooie dingen in het leven waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt wel gelijk hoor jij staat ook veel dichter bij de natuur

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou een groter compliment kun je volgens mij niet krijgen, haha.
  Maar je hebt wel gelijk dat je toch heel anders leeft in Hongarije... Hier in Nederland gaan we toch meer ieder zijn eigen gangetje, maar als we in Hongarije zijn, zijn we echt op elkaar aangewezen. En dat is heel fijn. De rust en het eenvoudige leven daar, echt fijn. Maar ik heb er sinds vorig jaar een wasmachine en dat vind ik toch wel heel fijn hoor. En dan wonen wij er niet eens. Maar een wasdroger, die komt er bij ons ook niet! Alles een bietje bijanbij, zeggen wij hier in brabant.

  BeantwoordenVerwijderen