zondag 12 februari 2012

Hongaarse melk

Onze grote boodschappen doen we in de stad. Dat is toch wel een eindje rijden en je bent er altijd minimaal een halve dag zoet mee. Dus slaan we zoveel mogelijk in en de kleine boodschapjes doen we in het winkeltje aan de overkant. Die volgens de Hongaren echt beláchelijk duur is, wat in onze ogen reuze meevalt. Want wij snappen best dat zo'n klein ABC-winkeltje, zoals die hier genoemd worden, niet kan concurreren met een enorme Tesco. En we zijn zoooo blij met de dagelijkse verse broodjes, de eitjes en de melk, dus we kopen er ook andere dingen, zodat de eigenaresse van de winkel niet de moed verliest en besluit te stoppen. Maar volgens K was de melk echt idioot duur en veel en veel lekkerder van de boer, die verderop zit. M, de vrouw van K, zou wel even regelen dat we daar melk konden kopen. Zo gezegd, zo gedaan. Dat bleek eenvoudiger dan we dachten, want er moesten afspraken voor gemaakt worden. Je kon dan eens in de maand betalen en dan kun je 3 keer in de week 2 liter melk afhalen. Das voor ons te weinig, maar we dachten dat het slim was om iedereen hier te vriend te houden, dus dan kunnen we de melk die we tekort komen, nog steeds in het winkeltje halen. Mooi opgelost en zo verdient iedereen iets.
We konden de melk om 18.30 uur iedere avond ophalen, een wandeling van 20 minuten heen en terug.
Huh??? Wat raar, op een vaste tijd en dan 's avonds, daar hadden we helemaal geen zin in.
Kon dat niet 's morgens? ja, M zou het allemaal regelen, ze belde op, wij mochten zaterdagochtend de melk halen.Dus gisteren was het zover, we planden een wandeling na het eten en op de terugweg zouden we dan de melk afhalen. Op ons gemakkie ontbijten enzo, je kent het wel.
Om 8 uur de telefoon. M, klonk een beetje paniekerig, waar we bleven om de melk op te halen. Dat moest toch wel nu meteen gebeuren.
Oké, wij een beetje verbaasd onze jassen aan en naar de boer gelopen, op aanwijzingen van M.
Het was een huis in de straat links met een rode tractor in de tuin.
En ja hoor, daar stond een vuurrode trekker te glimmen in de tuin. En voor het hek, op de grond in de sneeuw stonden twee flessen melk. Op de ene fles stond een Hongaarse naam en op de andere fles: Linda. Nu snapten we ook dat de melk opgehaald moest worden, het vriest dat het kraakt, dus ik heb de lege fles die ik bij me had er maar voor in de plaats neergezet en de volle meegenomen.
En inderdaad, de melk is erg lekker en een stuk goedkoper, dus die houden we erin. En goed voor onze conditie!
tej

8 opmerkingen:

 1. Ha ha leuk weer,
  je moet er wat voor over hebben nietwaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haha en natuurlijk in een plastic fles :-) wij krijgen de wijn ook altijd in zo'n fles.... wij kunnen ons dat hier in het jachtige nederland helemaal niet voorstellen dat je 20 minuten gaat lopen voor een fles melk. maar ik kan wel geloven dat ie veel lekkerder is dan uit de winkel. en och je hebt weer wat te doen, hè? jullie zullen wel geen last meer hebben van stress...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. haha en natuurlijk in een plastic fles :-) wij krijgen de wijn ook altijd in zo'n fles.... wij kunnen ons dat hier in het jachtige nederland helemaal niet voorstellen dat je 20 minuten gaat lopen voor een fles melk. maar ik kan wel geloven dat ie veel lekkerder is dan uit de winkel. en och je hebt weer wat te doen, hè? jullie zullen wel geen last meer hebben van stress...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het Marti, we zijn helemaal relaxed hier, heerlijk.
   het is iedere dag genieten van alles.
   En...ik vind lopen niet erg.

   Verwijderen
 4. Ja hergebuiken die plastic flessen, Maar moet je de melk niet eerst koken voordat je hem drinkt??? Maar daar proef je verschil he. Dit is echte melk.Wij halen hier ok verse geitekaas en verse eieren bij een boertje. Heerlijk.En 20 minuten lopen is toch lekker. Ben je even in beweging. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meningen zijn erover verdeeld, over de melk eerst koken, maar wat ik begrepen heb is dat dat eigenlijk alleen geldt voor zwangere vrouwen, babies en oude en/ of ongezonde mensen.
   Dat geldt allemaal niet voor ons, dus wij drinken m lekker zo.
   Verse geitenkaas,mmmm, dat zou ik ook wel lekker vinden,heb ik nog geen adresje voor, maar dat komt vast nog wel eens.

   Verwijderen
 5. Ja dat smaakt heel anders he dan melk uit een pak. Moest je het niet eerst koken voor dat je het kon drinken. Ja die plastic flessen. Wij hebben daar ook alleen wij in. Ja ja hergebruik. En heerlijk he 20 minuten lopen even lekker buiten.Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou ja, wij hoeven er geen 20 min voor te lopen, want onze buurvrouw werkt bij de melkerij en brengt het drie keer per week(soms meer) voor ons mee. En 200 ft per 2liter vind ik 'n koopje. Iedereen spaart voor ons speciaal de 2-liter-waterflessen.
  En we vinden het héérlijk, óngekookt

  BeantwoordenVerwijderen