zaterdag 11 februari 2012

Hongaarse logica.

Toen wij hier twee jaar geleden kwamen in het dorp, was alles nieuw. We leerden snel en veel van onze buren, maar vooral van K, die bijna dagelijks bij ons langskwam en dat trouwens nog steeds doet. Hij is onze informatiebron, onze held in nood, op vele momenten.
Hoe werkt dit en hoe kun je dat het beste doen, we leerden heel veel van hem.

Nu, twee jaar later, ontdekken we nog regelmatig dingen. Zoals een bank, schuin aan de overkant van de straat. Vanaf de buitenkant niet te zien dat het een bank is, een groot huis met een heleboel Hongaarse woorden erop, we vroegen ons steeds al af wat het nou precies was.
Toen we ontdekten dat het een bank was, waren we helemaal blij. Wat een luxe, niet helemaal 45 km verderop hoeven om naar de bank te gaan,maar gewoon lekker in het dorp.
'Waarom heb je dat niet verteld?', vragen we K.
'Jullie hadden het niet gevraagd', zegt ie dan.
Hongaarse logica, zo ontdekken we vaker. Want als je tegen hem zegt dat we in de grote stad op zoek gaan naar een bank, terwijl het 40 graden is, zou je verwachten dat de tip van de bank aan de overkant ook wel los zou komen,maar nee, blijkbaar moet je het specifiek vragen.

Van de week was ik op facebook in gesprek met J, een Nederlandse die een dorp verderop een vakantiewoning heeft gekocht.
'Zo handig, pinnen aan de posta-wagen'.....zei ze.
Ik stond perplex. De posta wagen is een auto die fungeert als een soort rijdend postkantoor. Alles kun je er kopen, je kunt je niet voorstellen dat het allemaal kan met zo'n autootje, als je ziet wat een enorme panden we in Nl hebben, dan ga je je vanzelf afvragen of dat niet een beetje overdreven is.

Maar goed, in het begin hadden we een keer gevraagd of je kon pinnen aan dat wagentje, het antwoord was nee, in het Hongaars, dus we hadden het nooit meer geprobeerd.
Iedere keer als we moesten pinnen moesten we een behoorlijk stuk rijden, naar de dichtsbijzijnde pinautomaat. En nu die opmerking van J. Ik viel dus van verbazing van mijn stoel. Hoe kon dat?
Aan K gevraagd; 'kun je pinnen aan de posta auto'.
'Tuurlijk', antwoordde hij tot onze verbijstering........'Waarom laat je ons dan steeds zo ver rijden?', vragen we dan....en je kunt het antwoord al raden:
'Jullie hebben het nooit aan me gevraagd...'....

Gisteren dus meteen uitgeprobeerd, ons groene bordje aan het hek gehangen, zodat de posta auto weet dat ie moet stoppen. Wij vragen en ja hoor, we konden gewoon pinnen.....waarschijnlijk de eerste keer iets aan de hand geweest met de pinautomaat en ons Hongaars was toen al helemaal belabberd, dus dat hebben we verkeerd begrepen. Maar...we hebben dus gewoon een pinautomaat die iedere dag aan de deur komt.....wat een enorme luxe zeg! Met dank aan J!

7 opmerkingen:

 1. Wist ik ook niet!!! Maar heb het ook nooit gevraagd.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geloof dat het hier in Kisapáti niet is. Posta Rozsi komt op haar fiets en brengt de post. Meer niet even een praatje en weg is ze weer . Maar bij ons boven komt helemaal geen post.En hier is dat hetzelfde als je het niet vraagt geven ze ook geen inlichtingen. Maar je leert wel hongaars met K. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh ja, we leren heel veel van K, das zeker waar. En op deze manier komen we er ook wel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eén van de eerste dingen waar we al snel achter kwamen toen we 6 jaar geleden een huis kochten in een klein dorp in Zala waar in de eerste 15 km geen bank te bekennen is -anders dan om op te zitten- was dat je elke dag aan de postauto kan pinnen.
  Al snel wisten we ook dat er een postkantoortje binnen 3 km was en een andere op 5 km. Want behalve aan de auto kun je daar natuurlijk ook geld kopen.
  Komen er nu NL kennissen dan is vaak de eerste vraag waar ze Hongaars geld kunnen halen. Als we dan zeggen dat de postkoets langs komt en ze de posthoorn in de gaten moeten houden dan staren ze je aan of ze water zien branden.
  De andere morgen vinden ze het dan wát interessant dat dit hier mogelijk is en steevast hoor je dan: Dat zouden ze in NL ook moeten hebben.

  Jammer dus dat het voor jullie zo lang heeft geduurd eer je er achter was.

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Denk je niet dat K de ritjes met jullie naar de Pin zal gaan missen ? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Denk je niet dat K de ritjes met jullie naar de Pin zal gaan missen ? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi dat is ook wat ik zou er ook niet opgekomen zijn pinnen bij een auto aan huis hahahaha

  BeantwoordenVerwijderen