dinsdag 31 januari 2012

Hongaarse biggen

Vanmiddag was het zover, J&K waren op pad gegaan om varkensvoer te halen en op de terugweg de biggen op te pikken.
Ze waren behoorlijk overstuur, wat natuurlijk niet zo gek is als je eerst met al je broertjes en zusjes lekker bij mama in een stal staat en dan ineens met één zusje in de auto wordt gezet en dan een eindje verderop ineens in een vreemde tuin belandt, waar een paar nieuwsgierige teckels en een paar fanatieke ganzen je aanstaren.
Ze stonden eerst even onwennig te kijken,in hun nieuwe onderkomen,maar al snel begonnen ze te scharrelen.


Ze hebben mooie namen gekregen: Szalonna en Sonka, wat in het Hongaars 'Spek' en 'Ham' betekent, vonden we wel toepasselijk.

Amstel en Pien komen het even bekijken:

Ook de ganzen bekijken hun nieuwe buurtjes:De dames gingen een beetje op verkenning uit en ondertussen krijg ik van K instructies hoe ik het voer moet maken voor ze.

We hebben speciaal biggenvoer, waar vitamines inzitten die ze nodig hebben,dat mengen we met mais, daar moet dan warm water bij en etensresten kunnen erbij. Twee keer per dag een emmer vol.

Dus na het eten braaf gedaan wat me verteld was en hup, naar de dames.
Ze zijn erg onwennig, merken we, maar heel voorzichtig begonnen ze een beetje te wroeten met hun stopcontacten in de bak met voer. Eén tomaatje werd eruit gevist, lekker door het zand gerold en toen smakelijk verorberd. Hup,terug met het stopcontact in de voerbak, even zoeken, ja hoor, nog eentje gevonden, de tomaten vallen goed in de smaak dus.

Ik vond dat een kwart van de hoeveelheid genoeg was voor de eerste keer, ze aten helemaal niet schrokkerig of zo, dus de rest krijgen ze straks.

Vandaag verder aan het hek werken en als dat klaar is mogen ze naar buiten. dat zal ook wel weer veel plezier opleveren.

10 opmerkingen:

 1. Wat een leuke namen!!!! Van harte met deze nieuwe aanwinsten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk he, het zijn echt hele grappige dieren.

   Verwijderen
 2. Ja biggetjes /varkentjes kunnen behoorlijk gestresst zijn. Ze hebben toch wat gemeen met de mensen.haha.Ze zullen zich wel gauw thuis voelen bij jullie. En ja natuurlijk ook van harte met de gezinsuitbreiding. Leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja,ze zijn zoooo leuk en ze wennen echt heel snel,zo leuk om te zien.

   Verwijderen
 3. Leuk!!! Inderdaad leuke namen. Het gevaar schuilt er nu natuurlijk wel in dat jij die nooit meer op gaat eten als ze groot zijn en jij heel gezellig het hele jaar spel en ham hebt lopen roepen.
  In ieder geval van harte gefeliciteerd met je nieuwe stopcontactjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jaja,die kans is inderdaad aanwezig,maar dat zien we dan wel weer. ik zie dat jij ook een blog hebt,ik ga er later even op rondkijken,we komen elkaar vast tegen.groetjes.

   Verwijderen
 4. oooooo lief!!! wat een schatten! en die ganzen, die zijn ook nieuwsgierig zeg! zit ze niet meer te broeden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee,ze heeft een halve dag gezeten,maar de ieren waren ook niet warm.Ik heb inmiddels geleerd dat ze pas gaan broeden als ze veertjes uittrekken en het nest ermee bedekken,dus ik kijk nu iedere dag of ik veertjes zie,maar nee....niks...helaas...misschien komt het nog.

   Verwijderen
 5. Ze zijn wel heel schattig! Hoe lang duurt het voordat ze volwassen zijn? Het zijn echte scharrelvarkentjes gelukkig. Veel plezier met deze aanwinst van de veestapel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik geloof met twee jaar,maar ze kunnen al heel vroeg jongen krijgen.

   Verwijderen