donderdag 19 januari 2012

Kamrá

Wat is nou weer een kamrá, zullen een aantal van jullie denken. Tot een paar dagen geleden wist ik het ook niet, maar mijn facebook-vriendinnetje Truus wist me te vertellen dat dat zo heette. Ik had er dus eentje, maar wist het Hongaarse woord er niet voor. Maar het zit zo: In een Hongaars huis is een koude kamer, die wordt hier de hideg szoba genoemd, dat betekent koude kamer, maar heet eigenlijk een 'kamrá' (wat weer een klein kamertje betekent) of een 'spejzssekrény' en dát is eigenlijk het goede woord,maar die vinden we te lastig, dus gebruiken we kamrá.
Het is een kleine kamer naast de keuken, waar je je voorraad kunt bewaren,maar ook in de winter dient als koelkast. Bovendien hangen daar de worsten en de salami's die na de slacht gemaakt worden. Aangezien wij as zaterdag een varken gaan slachten, moest deze kamer dus nodig opgeknapt worden. Niks bijzonders, maar gewoon even de muur afbikken,gaten dichtmaken en lekker frisse witte kalk eroverheen.Nieuwe plankenkastjes,klaar!

We wisten dat we dat meteen al zouden gaan doen,de eerste klus in dit nieuwe jaar, dus we hadden de boodschappen in een ander kamertje gezet en dan duren drie dagen nog best lang, als alles uit dozen moet worden gezocht. Ik was er helemaal klaar mee. Mijn huisje lekker opruimen en schoonmaken kon ook niet want het stof vloog door het hele huis heen.

Maar...gistermiddag was het klaar en konden J en ik gaan inrichten.

De ene na de andere doos met boodschappen kwam eraan en op een gegeven moment wisten we ook niet meer waar we het laten moesten. In ieder geval...als we nu insneeuwen, dan hebben wij voorlopig te eten!

Heerlijk die kast,voor mij voelt het als een inloopkast voor vrouwen,denk even aan dat reclamefilmpje met die gillende vrouwen in zo'n inloopkast met kleding, zo voel ik me als ik in mijn Kamra stap. Heerlijk. Van mij mogen ze alle kleding hebben met de kast erbij, ik heb liever dit. Nou,die wens is trouwens uitgekomen, want mijn kleding ben ik kwijt, het blijkt dat alles uitgedeeld is in het dorp, waarschijnlijk zie ik van de zomer af en toe iemand in mijn kleding lopen.....Ach ja, je kunt niet alles hebben, ík heb een kast!;-)

3 opmerkingen:

 1. Hoi Linda,
  Nou, jullie gaan er al meteen flink tegenaan: een varken slachten! Krijgen jullie daar hulp bij of doe je dat in je eentje?
  Ik moest wel lachen dat je zo lakoniek schrijft dat je kleding is uitgedeeld in het dorp! Had er iemand een foutje gemaakt?
  Veel succes met de slacht!
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hee marijke,
   we gaan niet zelf slachten hoor,maar er wordt een varken voor ons geslacht en bij ons in de tuin schoongemaakt.

   Mijn kleding was per ongeluk bij een hongaar terecht gekomen,die had het verkeerd begrepen en het uitgedeeld.....

   Verwijderen
 2. Mijn hongaarse vriendin zegt altijd spejzs. Dus afgekort. Ziet er weer goed uit. Lekker fris.
  En wat zijn er weer een hoop mensen gelukig met die goede en mooie kleding.en die niet snappen waarom wij zulke goede kleding weggeven.
  En zoals jij zegt .Ik heb een kast yeeeaaaaaaaaaa

  BeantwoordenVerwijderen