donderdag 8 december 2011

Ikea

Ik heb het weer gedaan, de stap gewaagd naar ons grote geel/blauwe gevaar, waar ik zó vreselijk graag rondhang, ware het niet dat ik me vreselijk stoor aan drukte, ik kan er gewoon niet zo goed (meer) tegen. Ik weet het: ik word (of ben al)  een ouwe zeur. Maar hordes mensen bij elkaar, jankende of gillende kinderen, ik krijg er zweetaanvallen van. Misschien heeft dat ook te maken met de beginnende overgang, ik heb geen idee, maar ik ontwijk angstig plaatsen waar veel mensen samenkomen. Dus als ik naar Ikea wil, dan pak ik daar mijn agenda bij. Want neem van mij aan, je moet NOOIT naar Ikea gaan in een kindervakantie. Dat is de hel op aarde. Maar tegenwoordig is dat allemaal niet zo eenvoudig, want die vakanties zijn niet meer op elkaar afgestemd zoals vroeger. Nee, die zijn verspreid. En behoorlijk verspreid soms, kan ik je vertellen. En Ikea trekt nou eenmaal ook veel mensen die niet in ons stadje wonen, dus ook dáár houd ik rekening mee. Vlak voor de sinterklaas leek me ook zeer onverstandig, dus ik heb braaf gewacht tot gisteren, 7 december, kado's zijn binnen, op 6 december is het 'ruildag'dus ik prikte de datum. Op naar Ikea, ik moest nog dingen kopen voor het huis van de buurman, wat in de verhuur moet, dus een beetje gezellige nepplantjes (je moet toch wat) en frutsels en een kinderstoel. Het was niet zo druk,maar ik was ook lekker op tijd, de dranghekken werden verwijderd en ik was zo'n beetje de eerste,heerlijk. Spulletjes uitgezocht, lekker in mijn eentje zonder ongeduldige man of zoon om me heen die altijd doelbewust op de artikelen aflopen en niet begrijpen dat ik ook nog naar dingen wil kijken die níet op het lijstje staan. 'Waarvoor maak jij in vredesnaam een líjstje dan?', wordt me gevraagd als ik protesteer. Maar goed, dat zal wel een vrouwending zijn, ik probeer het niet meer uit te leggen.

Voor het eerst sinds jaren en jaren was ik dus op de baby/kinderafdeling bij Ikea. Een leuke kinderstoel voor maar 12 euro of zo, onvoorstelbaar gewoon. Ik keek mijn ogen uit, het is dat ik weet wat er achter die roze wolk schuilt, maar anders zou je bijna de kriebels krijgen, wat een leuke dingen voor ontzettend weinig geld.
Nou hadden we een campingbedje op marktplaats gekocht, die ik van de week op kan halen, maar ineens realiseerde ik me dat daar natuurlijk ook een dekbedje inmoet en lakentjes en die maat heb ik al jaren niet meer op voorraad, dus ik kon me lekker uitleven.

Toen op naar de kassa en ineens snapte ik er niets meer van want er stonden lange rijen en het duurde allemaal vreselijk lang,drie vrouwen voor me die niks hadden,maar heel erg veel werk bij de kassa. Ik legde mijn spullen op de band en probeerde met één nieuwsgierig oor te luisteren wat ze allemaal aan het doen waren. iedere keer vroeg de kassiere of mijn spullen van de volgende klant waren, maar nee. En toen kreeg ik het door, er waren kerstbomen in de aanbieding, die moest je eerst bij de kassa afrekenen, dan kreeg je een bon die helemaal door de kassiere ingevuld moest worden (vandaar de lange wachttijden) en dan kon je die boom op de parkeerplaats afhalen. En die boom was maar één euro! Ja nu begreep ik die rijen bij de kassa wel. Dus daar moet ik in het vervolg ook nog rekening mee houden: de bijna gratis kerstboomaktie van Ikea.

Nou ja, ik had geen haast dus ik sta geduldig te wachten, terwijl ik probeer me niet te ergeren aan de snottebellen van het kind voor me, die ze lekker af staat te smeren aan de kassaband en het gegil van haar zusje die het wachten helemaal zat was.
'Is dit ook van u?', vraagt de kassiere aan de moeder van de draakjes. Ze wijst op mijn kinderstoel en kleurige kinderdekbedhoesjes.
Zegt dat mens met een medelijdende blik naar mij: 'nee hoor, die tijd heb ik gelukkig gehad......'
Ik ga maar niet uitleggen dat die tijd voor mij zo'n 19 jaar geleden was en vraag me ernstig af of ik het op moet vatten als een compliment of dat ik mijn buik in moet houden in het vervolg als ik bij de kassa sta te hangen.....

5 opmerkingen:

 1. ja de nachtmerrie,s van ikea.
  ook zo iets, waar ik allergisch voor ben,
  Was het niet dat ze van die leuke dingen hebben.
  groetjes Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ikea levert altijd een mooi verhaal op! Deze is weer heel leuk, en je ziet er gewoon zo jong uit dat de mevrouw voor je je inschatte als jonge blije moeder....ze zal toch niet gedacht hebben dat je oma werd.....vreselijk al die mensen die om je heen drommen en teuten. Maar ze hebben inderdaad leuk spul voor kinderen. Ik sta ook altijd met de speelgoed beestjes in mijn handen, voor de honden dan he, maar die maken ze binnen 2 minuten kapot...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Ikea, Daar ga ik ook zo graag naar toe. Je denkt ik heb niets nodig en dan ??? Maar ik zie je verhaal voor me. Ik heb het met een glimlach gelezen . Prettig weekend .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi hi wat een pracht verhaal heb je weer geschreven..............

  ik heb die kerstbomen vrouwen niet mee gekregen gelukkig.
  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha die Linda! Ik zie het al helemaal voor me :-)
  Ik ben er de laatste tijd ook meer geweest dan me lief is... ja dat krijg je met een dochter die gaat samenwonen. Kijk als je daar rondloopt, kun je niks anders doen dan met de stroom meelopen. Maar dat restaurant, dan vind ik echt een nachtmerrie! Mijn dochter vind die balletjes lekker, dus wij daar gaan eten.. Ik alleen een broodje met salade en zij friet met die balletjes. Het leek wel een gaarkeuken, de langzaam vooruit schuifelende rij, en dan word het eten opgeschept met van die grote schuimspanen... En vies dat het was, getver. En dan kan ik het niet nalaten om te denken: in Hongarije hadden we voor hetzelfde geld een heerlijke maaltijd gehad....

  BeantwoordenVerwijderen