donderdag 13 oktober 2011

Hongaarse ambtenaren

Op de valreep,voordat we weer naar huis gaan,ontvangen we een brief die gebracht wordt door iemand van het gemeentehuis.'Een brief van de burgemeester',roept Krisztián tegen ons en met een gewichtig gebaar geeft hij de dikke enveloppe aan ons.
Nu kunnen we ons in het Hongaars aardig redden,met die jongens uit het dorp,maar zo'n brief is toch wel hele andere koek.Wat ik wel begreep was het woordje: 'adó',wat 'belasting' betekent. Deze brief hadden we al verwacht, maar wat er nu precies van óns verwacht werd,daar kwamen we niet uit, we besloten meteen maar eens het eerste bezoek aan het gemeentehuis te gaan brengen. Dat was een paar meter verderop in de straat,dus we lopen erheen.Eigenlijk lijkt ook dit weer een gewoon huis aan de buitenkant en eerlijk gezegd,binnen eigenlijk ook.Het lijkt in niets op het gemeentehuis hier,waar het krioelt van de mensen en van de ambtenaren,die slepen met hun koffie van de één naar de ander,het laatste nieuws uitwisselend onderling, terwijl ik mijn nummertje uit de automaat trek en zuchtend besef dat er zo'n 35 man voor me zijn en twee loketten geopend. Niets van dit alles hier, een mevrouw die met één blik op de brief ons wijst in welk kamertje we kunnen plaatsnemen. Meteen komt er een meneer aan,die een tolk gaat roepen en zo zitten we gezellig met de mannen te praten over ons huis, ze hebben het al gezien en vinden het erg opgeknapt. We moeten gemeentelijke belastingen betalen, zoals we al vermoedden en dat was wel 50 euro per jaar. we schoten in de lach, wat een bedrag zeg,vergeleken met hier. We hebben het maar meteen betaald(hier betalen we in termijnen) en met een 20 minuten waren alle papieren ingevuld en stonden we weer buiten. Wat is het leven in een Hongaars dorp toch heerlijk eenvoudig en relaxed.....

3 opmerkingen:

 1. Wij betaalden hier in het dorp maar 9ooo huf. Nu dit jaar moest er geen gemeentelijke belasting betaald worden. Maar werden we ineens aangeslagen voor reinigingsrechten. Dit was 12ooo huf. En dan moet je weten we hebben geen kliko ,en de vuilnisauto komt hier boven niet. We brengen het altijd naar de container in het dorp.Dus Cor protesteren. Nu moeten we de helft dus voor een half jaar betalen. 6000 huf. En dat is omdat wij vuilnis in de container gooien. Ze moeten blij zijn dat we het niet begraven of verbranden ha ha Groetjes uit een fris maar zonnig Kisapáti.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Omdat wij niet het hele jaar in ons huis zijn,hoeven wij helemaal geen belasting of afvalstoffenheffing te betalen! Bij ons komt om de week de vuilnisauto de kliko's legen.
  Zal me benieuwen hoelang dat duurt....
  Zou trouwens wel reel zijn,hoor om daarvoor te betalen!
  Gr. Ina

  BeantwoordenVerwijderen