zondag 13 december 2015

Zoals alleen oma dat kan

Oma's kunnen altijd heerlijk koken. Nou ja, niet allemaal natuurlijk, ik ken ook vrouwen die de omaleeftijd allang bereikt hebben, maar er nog steeds niks van bakken. Ik ben ook nou niet meteen swerelds beste kokkin, maar ik kan toch redelijk koken, ik krijg tenminste weinig klachten, wat trouwens ook heel verstandig is ;-)
Ik at altijd graag bij mijn oma's, het eten was lekker en het was ook altijd zo gezellig.

Sinds kort zijn we verslaafd aan het kookprogramma '24 kitchen'. Wel eens gezien? Niet aan beginnen. Want behalve dat je geneigd bent de halve dag voor de tv te hangen, heb je ook de hele dag trek en loopt het water je in en uit de mond. Al kwijlend kijken we naar hoe ze de lekkerste taarten en gerechten in elkaar flansen, maar het allerleukste is de rubriek: 'zoals alleen oma dat kan'. Een Indische kok samen met iedere keer een andere Indische oma laten zien hoe je de heerlijkste Indische gerechten maakt.
Het leukste is om te zien hoe de oma's alle nieuwe adviezen van het voedingscentrum volledig in de wind slaan en gewoon heerlijk in een sausje een kilo ( ja het is geen typefoutje) suiker toevoegen en als de kok erbij staat te roepen: 'ho ho, veel teveel', haar wenkbrauwen optrekt en als hij even niet kijkt gewoon nog een scheut suiker erbij gooit. Ook sambal wordt niet kinderachtig gebruikt, enorme hoeveelheden gaan erin, tot verbazing van de toch ook Indisch uitziende kok.
Ik krijg meteen weer zin in Indisch eten, maar in Hongarije heb ik dat nog niet gezien en natuurlijk kan ik zelf ook wel wat prutsen, maar zodra ik voet op Hollandse bodem heb gezet is het eerste als ik thuiskom: Indisch afhaal-eten, wat mijn jongens dan voor me gehaald hebben, dat is inmiddels traditie.
Heerlijke sambalkipjes en sambaleitjes, sambalboontjes en zoete brocolli tesamen met mie en zoete komkommertjes. 
De volgende dag allemaal aan de race natuurlijk, want we zijn het niet meer gewend zo pittig te eten, maar wat is het toch heerlijk.
We hebben het er graag voor over.
Terwijl ik dit schrijf kijk ik met een schuin oog naar weer een oma die heerlijk Indisch kookt. Het is pas zes uur in de ochtend, maar mijn honger groeit. Ik kiep een paar kippenpoten in de pan en ik denk dat ik die eens lekker samballig ga braden vandaag.
Dus als jullie me missen op facebook vanavond.....ik zit op het toilet.....

1 opmerking:

  1. Mooie foto's, ziet er goed uit Lin, veel meer ruimte!
    En dat lekkere eten... ik kijk ook graag naar 24 kitchen. Geeft ook zo'n huiselijk gevoel, vindt je niet?

    BeantwoordenVerwijderen