donderdag 17 december 2015

De boom.

Het was weer zover, tijd om de kerstspulletjes tevoorschijn te halen. 
Vorig jaar had ik geen zin in een kerstboom, te weinig ruimte ervoor.

Dit jaar krijgen we hoog bezoek met kerst, de tweekoppige plattelandsvrouwenvereniging viert de kerst net als ieder jaar samen, alleen dit keer is het feest bij ons, kan nu ook want we wonen wat ruimer, want met zeven personen opgehokt zitten met kerst in een klein kamertje, was niet zo handig.

Jan sprak de kerstbomenkweker van het dorp, we wilden graag twee kerstbomen dit jaar, jawel. En we wilden ze niet pas met kerstavond zoals hier in Hongarije gebruikelijk is, maar gewoon een anderhalve week daarvoor. 'Rare Nederlanders', moppert de kerstbomenman, ' en waarom moet je er nou twee? Vorig jaar geen eentje en nu twee?' Hoofdschuddend en iets mompelend over Linda die blijkbaar altijd wat bijzonders heeft, stemde hij toe.
De volgende ochtend stond hij voor de deur en Jan ging samen met hem twee bomen omzagen. Vers van de pers dus, mooie bomen en nu kon het kerstgevoel langzaam opkomen. Onder het genot van wat vloekjes in het Nederlands èn Hongaars, werden er planken onder de stam geslagen, zodat de boom kon staan. Eentje in de keuken en eentje in de kamer. 
De doos met kerstspulletjes kwam tevoorschijn en daarmee de nachtmerrie van de kluwes lampjes die uit de knoop gehaald moeten worden, ook ieder jaar hetzelfde liedje, wat een terugkerend drama is dat.

Maar...ze staan hoor, onze kerstbomen in vol ornaat.  En het is de moeite waard, want het geeft toch een boel gezelligheid.
Ook de buitenlampjes langs de dakgoot en langs het hek gehangen, we leven in een zee van lichtjes, heerlijk. De Hongaren lopen hoofdschuddend langs, rare Nederlanders.....ik heb geen idee hoe het in de stad is, maar hier op het dorp zijn we de enigen die dat doen en ze kunnen zich niet voorstellen dat dit in Nederland niks bijzonders is en iedereen dat in meerdere of mindere mate doet.

Nee, dan onze overbuurman, die heeft aan de straatkant zijn kerstboom voor het raam staan, het hele jaar door met versiering en al. Het luik zit altijd dicht, maar op kerstavond gaat het luik open, stekker in het stopcontact en voila.....de dag na kerst gaat de stekker er weer uit en het luik weer naar beneden, de boom heeft zijn werk gedaan en staat alweer startklaar voor het volgende kerstfeest. Hoe makkelijk is dat?

Wij laten 'm nog even staan, de kerstboom tot ie uit gaat vallen en de lampjes buiten tot we ze zat zijn, zo eind februari. Gezellig! Ik wens hierbij iedereen een gezellige kerst.

3 opmerkingen:

 1. Wij wonen ook in een dorp met 1100 inwoners en ongeveer 35 km ten zuiden van Budapest. Hier heeft iedereen de kerstbuitenverlichting al volop branden. De kerstboom wordt wel pas 24 december opgetuigd. Wij hebben nu geen boom, maar wel andere versiering binnenshuis. Men vond het hier ook wel raar dat de boom altijd ruim van tevoren werd opgezet. Hele fijne dagen en een goede jaarwisseling en natuurlijk alle goeds voor 2016.
  Willie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Lekker genieten hoor. Jullie ook fijne dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne kerstdagen en een fantastie's mooi en gezond 2016 toegewenst, dat we nog heel veel van je schrijfkunsten mogen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen