woensdag 25 december 2013

Kerststress

Met verbazing en ook een beetje leedvermaak kijken wij naar het Nederlandse journaal, de dag voor kerst. Het onderwerp is de kerststress. Rijen mensen die wachten tot de supermarkt om 7 uur smorgens open gaat. Boodschappenlijstjes en - tassen in de aanslag. De mevrouw van het journaal vraagt aan een meneer wat hij nog moet hebben, op de valreep. 'Platte peterselie',zegt ie, zonder te lachen. Wij lachen wel. Een andere klant moet aardappeltjes hebben. Das op zich niks om te lachen, maar dan komt het probleem: aardappeltjes zijn er meer dan genoeg. Gewone, met schil, een groot aanbod in de diepvries, een groot aanbod vers geschild, krieltjes, geschilde aardappels, klein, groot, rond, partjes, vierkante blokjes,maar... Deze klant moest aardappeltjes hebben in de vorm van een kerstboompje! Dat zijn nog eens problemen, of niet?
Een overdaad aan voedsel komt voorbij, een schril contrast met ons winkeltje aan de overkant,waar we alleen gewone aardappels mét schil kunnen kopen en peterselie is er helemaal niet,om over plátte peterselie maar te zwijgen. Dat is een luxeartikel,daarvoor moet je 45 km rijden naar de stad en daar heb je dan wel gewone peterselie en gewone aardappels, maar zelfs dan is er niet zo'n overdaad aan allerlei luxe dingen zoals in nederland. En stress...stress kennen ze hier niet, alles gaat rustig aan, ook met kerst.

Oh wij deden er ook aan mee hoor. In Nederland. Ik zie mezelf heus ook nog wel transpirerend in de drukke rijen staan, hopend dat je niks vergeet, want ook als je alleen maar een brood en melk nodig had, moest je anderhalf uur in de rij staan. Ik haatte dat echt en ik heb nooit begrepen waarom iedereen zo lang wacht met zijn boodschappen tot net voor de kerst. De meeste dingen kun je allang van tevoren inslaan.

We hadden dit jaar dus ook helemaal nog geen kerstgevoel. De boodschappen hebben we al anderhalve week geleden in huis gehaald en wij gaan maar twee keer per maand hooguit naar de stad. Kerstliedjes hoor je niet in ons buurtwinkeltje, er is ook geen versiering die je eraan doet denken, ja er hangt een tak boven de broodstelling wat voor kerstversiering door zou kunnen gaan, maar die hangt er het hele jaar.

Geen luxe artikelen,niks bijzonders, de mensen hier bakken zelf van alles en kerst begint hier pas op de dag voor kerst. Je zet ook niet je kerstboom al begin december, zoals in Nederland, maar gewoon op 24 december. 
Wij kregen onze boom keurig thuisbezorgd, de dag voor kerst. Dus die hebben we opgetuigd en toen kwam er een klein beetje een kerstgevoeletje kriebelen.

Wij vieren de kerst zoals het hier gebruikelijk is. Gewoon eenvoudig, we gaan lekker naar onze vrienden in het andere dorp om net als vorig jaar in onze gewone kleding ( lees jogginbroek, want dat is de dresscode) lekker samen wat eten en drinken en het wordt zeker gezellig,want we hebben het altijd gezellig samen. Geen aardappeltjes in kerstboomvormpjes, jan maakt saucijzenbroodjes, want die heb je hier niet dus dat is leuk. En jacqueline gaat aan het koken en bakken, samen met de meiden, ongetwijfeld, want dat kunnen ze heel goed en het gaat zeker weten heel lekker smaken.

Wij gaan genieten en ik hoop dat jullie dat ook allemaal doen, gezelligheid met mensen om je heen die gezellig zijn,  wat lekkers te eten, of dat nou luxe is of niet,als het maar smaakt en als je maar schik hebt. Dat wens ik iedereen voor de kerstdagen. Fijn kerstfeest.


3 opmerkingen:

 1. Groot gelijk, die stress is nergens voor nodig......ik had die stress in NL ook nooit eigenlijk, wij zijn niet van de moeilijke gerechten. Hier in BP geen joggingbroek maar niet op chique.
  Hele fijne dagen met de beestjes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat lijkt me een verademing, winkelen bij jou! Maar, eerlijk gezegd leef ik in Nederland, zoals jij in Hongarije; doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!
  Dag
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook wij vieren kerst zonder stress!
  Boldog karácsonyt és boldog új évet!

  BeantwoordenVerwijderen