zaterdag 8 juni 2013

Poelepetaten

Ja, het bestaat echt,ik had er nooit van gehoord, maar Poelepetaten is een ander woord voor Parelhoenders.
Al een tijdje lopen we te dubben, wel of niet. Ze zijn heel erg mooi om te zien, leggen dagelijks een eitje en kunnen prima tussen de kippen en ganzen. nadelen: ze maken veel lawaai. Maar ja, dat is ook betrekkelijk, een haan maakt ook veel lawaai en daar lopen er ook drie van en ik hoor het al niet eens meer. Een gans kan ook een ardige keel opzetten, ook dat gaat aan me voorbij.
Dus...toch maar gedaan.

Jacqueline en ik naar de markt, kijken of we ze konden ontdekken. ja hoor, daar zaten ze in een kooitje. Ik wilde er drie hebben. De meneer pakte een klein doosje, deed m dicht en wurmde de kuikens door het piepkleine gaatje naar binnen, zich zichtbaar ergerend aan de 'aggossie's en aaaaaah,wat zielig's'van Jacqueline en mij, wat hij niet verstond, maar wel begreep. Maar Hongaren zijn nou eenmaal niet zo voorzichtig met dieren.

Dat die man een reden had om ze op deze manier in het doosje te wurmen, werd duidelijk tot ik heel naief, thuisgekomen het doosje opendeed. Eén poelepetaat vloog meen een paar meter weg. Jacqueline en ik kijken elkaar onnozel aan....'ze kunnen vliegen....'....
Poelepetaat gevangen en een rennetje gemaakt, zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving.

En vandaag lopen ze los in de tuin en nu maar hopen dat ze het hier leuk genoeg vinden om niet weg te vliegen....toch weer heel anders dan kippen en ganzen.....Poelepetaten......9 opmerkingen:

 1. hahaha die zul je nog wel eens moeten gaan zoeken in het dorp.... bij ons in Torvaj had ook iemand poelepetaten, maar die vlogen heel Torvaj rond :-) wij vonden het wel grappig als ze bij ons aan de poort stonden. Maar na een half jaar was er geen poelepetaat meer te bekennen in Torvaj...Afijn misschien blijven die van jullie lekker thuis, ik vind ze erg lelijk, maar wel heel grappig...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In west-brabant noemen ze die tullepetanen. En de Roosendalers noemen zich zo in de vastenavendtijd!!
  Bij ons zijn er ook eens twee aan komen lopen. Gek geluid maken ze, he? Maar ze zijn wél lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Na, die zullen nog wel eens meer vliegen ha ha. Succes met de nieuwe gezinsuitbreiding. Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien is kortwieken een oplossing tegen het wegvliegen.
  Anders veel plezier met het ze bij huis houden
  Groet Rob

  BeantwoordenVerwijderen