zaterdag 18 mei 2013

Over Palinka, infecties en pioenrozen.....

Palinka lag in het ziekenhuis. Palinka is een Nederlandse vrouw, die hier met haar mannetje een vakantiehuis heeft, al vele jaren. Vorig jaar hebben wij ze leren kennen, een lief, gezellig stel.
Dat was dus even schrikken, ze had een virus opgelopen en was nadat haar darmen protesteerden, helemaal leeggelopen en aan het uitdrogen. Dus opname.

Jacqueline, ook een Nederlandse vrouw die hier permanent woont, wilde wel met me mee op ziekenbezoek.
Je krijgt hier natuurlijk nauwelijks bezoek als je hier ligt, want je familie zit in Nederland en het is nogal een eind rijden, dus wij gingen op pad.
Het kwam nogal uit het niets, dus we hadden even een cadeautje ge├»mproviseerd, in de vorm van een Hongaars theekopje en een bosje pioenrozen uit de tuin van Jacqueline, een lege pot waar ooit asperges ingezeten hadden, moest dienst doen als vaas. Ach ja, het komt uit een goed hart, zeiden wij tegen elkaar.
Wij op pad, vrolijk babbelend, Jacqueline crosste door de stad heen of ze nooit anders deed, ik was blij dat ik niet hoefde te rijden,want ik ben niet zo'n coureur.
Ze parkeerde gewoon voor de ingang van het ziekenhuis, ik was er nog nooit geweest, maar zij helaas wel, ze had er zelf ook in gelegen en ook al regelmatig bezoekjes afgelegd.

Wij naar de balie, hoe moeilijk kan het wezen, dacht ik nog optimistisch   Ik wist haar voor- en achternaam, dus in de tijd van computers zou dat simpel moeten zijn.
Wij in ons beste Hongaars uitgelegd dat we Palinka N moesten hebben.
Allereerst was er hilariteit over de naam. In Nederland is het misschien al een aparte naam, maar hier is palinka een Hongaars drankje met heel veel alcohol erin en als je in Hongarije bent geweest, dan m├│et je dat gewoon gedronken hebben, zoals wij drop en haring eten en de Belgen frietjes, hebben de Hongaren hun palinka. De man keek ons aan en vroeg zich duidelijk af of we hem in de zeik namen. Ik weet niet of ze hier zoiets hebben als Bananasplit, maar ik kan me voorstellen dat hij zoiets dacht.

Wat ze dan mankeerde??? Wij heel moeilijk uitgelegd dat ze aan het infuus lag, buikproblemen had en hij stuurde ons naar de derde verdieping.

Daar aangekomen weer naar de bali. Daar zaten aardige zusters en het hele spektakel herhaalde zich.
Weer gelach om de naam, er kwamen nog meer zusters bij en met zijn allen zoeken in de computer.
Op dat moment dacht ik nog dat het toch niet zo moeilijk kon zijn allemaal, hoeveel Nederlandse vrouwen liggen er op zo'n afdeling, vraag je je dan af.

Na werkelijk een half uur waren ze er eindelijk uit. Ze lag op een andere afdeling.
We kregen begeleiding van een klein Hongaartje, die bracht ons er even heen. Nou 'even'.....een wandeling van 20 minuten, naar buiten, door een soort van parkje en langzaam begon ik te snappen dat iedere afdeling een apart gebouw is hier. Op de deur staat ook voor welke ellende je daar kunt liggen. Wij moesten bij de 'infecties' zijn.

Er bekroop ons een naar gevoel, want het gebouw zag er heel naar uit. Grote hoge ramen met tralies ervoor. Eenmaal binnen werd het niet veel beter.
Hier namen we afscheid van het kleine Hongaartje, beetje opgelucht dat we er waren, want we vroegen ons al af waar hij ons helemaal mee naartoe nam. Wel verschrikkelijk aardig dat hij ons helemaal bracht, want eerlijk is eerlijk, dit hadden we gewoon nooit zelf gevonden.

Een beetje giechelig over de pioenrozen, die helemaal slap om Jacquelines hand hingen na de lange wandeling in het warme ziekenhuis en buiten in de zon, daar knapt een pioenroos op af.
En ja hoor, daar lag die arme Palinka, in een ieniminie kamertje met drie bedden waar je net omheen kon lopen,helemaal betegeld, alsof ze in een soort voormalige koelcel lag met ontzettende verouderde meubels en spullen. Het was er benauwd en vies en hoewel we heel gezellig hebben zitten kletsen, vond ik het vreselijk om haar daar achter te laten, je zou haar toch zo in de auto zetten en meenemen. Wat een verschrikking, ben er wel van geschrokken. Gelukkig weet ik van Jacqueline, dat waar zij lag het helemaal niet zo was en juist heel goed was allemaal.
Dus...als je ooit naar een Hongaars ziekenhuis moet....NIET op de afdeling infecties gaan liggen. Want als je er niet al eentje hebt, zou je m krijgen. Ik heb  dus besloten dat ik daar niet heenga. Nooit!

4 opmerkingen:

 1. je verhaal is heel herkenbaar. Wij hebben eens een vriendin in Kesthely in het ziekenhuis gezocht. Zij was gewoon hongaarse. Niet te vinden. Toen zijn we zelf maar gaan zoeken. Elke afdeling gehad. Lag ze op de kraamafdeling. Bij haar was alles weggehaald.dus heerlijk tussen al die gelukkige vrouwtjes. maar daar was het niet zo vies. Wel in Aika waar ons dronken droppie naar toe gebracht was. Maar dat verhaal heb je gelezen denk ik op mijn facebook.Dus ook ik heb besloten als ik hier in een ziekenhuis terecht kom gelijk met vliegtuig naar NL.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een Nederlandse vrouw met de naam Palinka?
  Tja en ook nog in Hongarije wonen.
  Ik ga hier ook niet zo graag naar het ziekenhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, Linda. als ik zo lees lig ik helemaal in een deuk! Mooi verhaal! maar ik was hartstikke blij met jullie bezoek>> Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dacht altijd dat Palinka een soort pseudoniem was :-) Hopelijk duurt de ziekenhuisopname niet lang.

  BeantwoordenVerwijderen