zaterdag 16 maart 2013

Katjes

Er moesten nog wat struiken gekortwiekt worden in de tuin. Dus besloot ik de afgeknipte takken in een vaas te zetten, beetje voorjaar in huis is nooit weg. Wat takken van de kersenboom erbij, die gaan binnenkort ook in bloei. Leuk in een vaas op de tafel.

We lopen op de markt te slenteren en daar staan ze: wat oudere, rimpelige vrouwtjes met kromme ruggen, hoofddoekje om hun hoofd voor de kou op, sjaaltjes om hun nek, een grote tafel met een paar bosjes katjes. Die kun je hier overal volop plukken, dus ik vraag me werkelijk af wie dat gaat kopen.  Ik vind het wel aandoenlijk, die mensjes, die toch nog proberen om wat geld bij elkaar te sprokkelen.

'Wat zou het kosten als ik die hele kraam leegkoop?', vraagt Jan. 'Dan kan dat mensje lekker naar huis, bij de kachel gaan zitten'....
'Nou, die katjes zouden leuk tussen mijn takken staan in de keuken', zeg ik. 'koop gewoon een bosje van dat vrouwtje'.
Jan gaat terug naar de kraam en koopt een bosje. Het rimpelige gezichtje klaart op.  'Wat kost dat?', vraagt Jan, wijzend op de katjes. '100 forint', is het antwoord. (0.35 ct) 'Oké, doe maar'....Jan krijgt een bosje katjes. Hij geeft haar 500 forint. 'Is goed zo'.
Haar dag is in één klap goed. Ze wordt helemaal blij. Hij moet en zal nóg een bosje erbij nemen.

Thuisgekomen zet ik de katjes bij de rest in de vaas. Nou, iedereen blij, ik met mijn voorjaarstakken, Jan heeft een goede daad gedaan en die mevrouw heeft haar omzet in één klap verdiend. Mooier kan het toch niet?


4 opmerkingen:

 1. dacht eerst dat je weer een nestje had....gevonden in je schuur of zo, maar nu snap ik het! Leuk verhaal en leuke foto, ik vind ze ook zo mooi die katjes. Bij ons op de markt staan de oude vrouwtjes ook. Mooie kan/vaas ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha!ik was ook op het verkeerde been gezet!
  Deze katjes zijn ook aaibaar, dat wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi en ook nog een goede daad gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet er echt heel vrolijk uit! Je hebt me op een idee gebracht,ik heb vandaag ook een bosje kersentakjes gekocht (€ 1,95) Jan heeft zeker een goeie daad gedaan en je hebt me met dit stukje meteen antwoord gegeven op een vraag die ik je wilde stellen. Een collega heeft deze week als wisselgeld een 100 forint munt gekregen i.p.v. € 2,- en ik was benieuwd wat die waard was. Ik zal hem vertellen dat hij hem maar apart moet houden als winkelwagenmunt, want dan heeft hij nog waarde :-)

  BeantwoordenVerwijderen