donderdag 31 januari 2013

Hollandse pot

Oké, ik mag me dan wel een Hongaarse voelen, sommige dingen krijg je niet uit een boerinnetje gestampt. Bijvoorbeeld de Hollandse pot. Hoe verzot ik ook op het Hongaarse eten ben, af en toe snák je gewoon naar iets wat je hier niet kunt kopen. Witlof bijvoorbeeld. Dat kennen ze hier niet. Heb het ook nog nergens gezien.
Jan had het meegenomen uit Nederland. Heb meteen mijn hart opgehaald, rauwe witlofsalade gemaakt en gekookte witlof, heeerlijk met een papje zoals mijn oma dat vroeger maakte. Als ik witlof eet, denk ik aan oma, ze kookte dat heel vaak en ik ging heel vaak tussen de middag warm eten bij haar, heerlijk.
Witlof met ham en kaas in de oven is ook heerlijk, dus ik was ook blij te horen dat je witlof wèl in kunt vriezen, ondanks dat ik altijd begrepen had dat dat niet kon.
Van de week dus even uitgeprobeerd, uit de vriezer gehaald en gekookt, heeerlijk gewoon, daar word ik helemaal blij van, volgende keer als Jan naar Nederland gaat moeten er een paar kisten witlof mee terug, dat snappen jullie wel.
Maar...dan moeten we eerst een beetje dooreten, want de vriezer zit bom vol.

Gisteren balkenbrij gemaakt. Toen ik dat op facebook zette, kwamen er gelijk allerlei mensen die geen balkenbrij lusten. En natuurlijk, dat kan, gelukkig vinden we niet allemaal hetzelfde lekker. Maar eigenlijk kun je met balkenbrij gewoon niet zeggen dat je het niet lust. Want balkenbrij is altijd weer anders, de samenstelling is namelijk maar net wat je hebt liggen, want eigenlijk is het net als met een kroket: resten van het slachtvlees, daar maak je een brij van en dat bak je.....en deze is echt heerlijk. heb al veel balkenbrij geproefd in mijn leven, van 'overheerlijk' tot 'hmmm, het gaat', tot 'gatverdamme wat is dít?'
En deze is echt de lekkerste die ik ooit gegeten heb. Kan ook bijna niet anders, het vlees van een jong wild zwijn, alleen een vegetariër kan bij voorbaat zeggen dat ie het niet eten wil.

Jan had een recept van internet gezocht en een beetje aangepast aan onze eigen smaak en vooral ook aan wat we hier in huis hadden.
Nou ja, van de week al Hollandse witlof en nu weer balkenbrij, puur genieten.

vlees heel klein snijden

de brij

uit Nederland meegenomen: rommelkruid

even afkoelen

bakken

en genieten

10 opmerkingen:

 1. Ziet er echt goed uit! Ik ben er zeker van dat ik die van jullie zou lusten.
  Heb hier in de stad witlof gezien!!!! Op de markt, heette Belgische andijvie, leuk he??? Ik zal kijken of ik het vaker zie, dan kun je in hoge nood altijd nog een dagje lof halen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik had gehoord dat in budapest het wel te krijgen is, wel duur geloof ik.maar das wel een beetje ver,haha, om even te halen.
  jammer dat ze het hier in kaposvar niet hebben.maar als ik een boel in de vriezer heb,is het ook goed ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou dat is iets wat ik niet zal missen in Hongarije, witlof, getverderrie. Nee dat lust ik echt niet. Maar balkenbrij vind ik echt heeeeeeerlijk! Mario en Manon lusten het ook niet, maar Menno gelukkig wel. Dan koop ik af en toe een stukje en eten we dat lekker op een boterham. Vroeger at ik het altijd met mijn vader, en dan naderhand met een boterham de pan schoon maken. Dat was in een tijd dat niemand zich druk maakte over cholesterol......
  Ik dacht het eigenlijk heel moeilijk was om te maken.

  Groetjes en xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja,dachten wij ook,het is vooral veel en zwaar werk marti.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit ziet er goed uit. Ik dacht dat Balkenbrij altijd in bloed werd gekookt en daarom griezelde ik al bij het horen van het woord.....
  Heb je het Rommelkruid zelf gemengd? of is het kant en klaar te koop...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rommelkruid kun je kan en klaar kopen in nederland.

   Verwijderen
 6. Lin,

  balkenbrij heb ik nooit gegeten dus ik zou niet weten hoe het smaakt. als het op kroket lijkt zal het wel meevallen. waarom ga je niet zelf witlof kweken. als het maar op een donkere plek gekweekt wordt. op internet staat precies beschreven hoe je dat moet doen. ik weet alleen dat het onder de grond moet. Nou heb jij volgens mij zat plek waar het goed donker is.

  groetjes

  von

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hebben we overwogen,maar de witlof kostte 39 ct per pond,daar kun je niet tegenop met je moestuin,vooral omdat het zo'n gedoe is....vandaar....

   Verwijderen
 7. Ik ben er bijna 100% zeker van dat wij het vorig jaar bij de Tesco hebben zien liggen. In het Hongaars heet het 'hajtatott cikória'. Hangt misschien van het aanbod af.
  Als je deze naam bij Google afbeeldingen zoekt komen de gewenste plaatjes te voorschijn. Kun je minimaal genieten wat je te zien krijgt en de smaak kun jer zelf bij verzinnen.
  groetjes Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 8. nou die witlof daar ben ik ook dol op heerlijk..............
  maar na 1 jaar in een slagerij gewerkt te hebben lust ik geen balkenbrij en bloedworst meer gatver gewoon...............

  BeantwoordenVerwijderen