woensdag 12 december 2012

Van stoere verhalen en zachte wol.

Een berichtje op de Hongaarse marktplaats was het begin. Een Nederlandse familie die hier al 10 jaar woont, hadden net als wij schaapjes. Oma komt in het ziekenhuis te liggen en de schaapjes waren háár hobby. Oma is er helaas slecht aan toe en de verwachting is dat ze niet meer thuis zal komen. verdrietige situatie en...wat moet er nu met de schaapjes, als je er als echtgenoot en zoon geen aardigheid in hebt. Je biedt ze aan. Niet aan een Hongaar, want je wilt natuurlijk niet dat de lievelingen van oma in de pörkölt belanden en tien tegen één dat dat gebeurt. Dus je biedt ze aan aan Nederlanders. Aan ons bijvoorbeeld. Wij helemaal happy, 5 minischaapjes, 4 ooien en een (helaas) gecastreerde ram. Emails over en weer, ze konden opgehaald worden, maar hoe??? We hebben wel een aanhanger,maar ja, die schapen gaan heus niet op hun gemak in zo'n open aanhanger zitten. Dus op naar de Obi, houtplaten gehaald en Jan en Krisztián aan de klus. Handige mannen! In één middag in elkaar gedraaid en komt vast nog eens van pas, want op deze manier kun je veel meer in de kar vervoeren als wanneer hij open is. Weer een mailtje naar de schapenfamilie: we komen ze morgen halen. Het leek een goed idee als ik niet meeging,maar Krisztián. Mijn vermoeden was dat jan daar meer aan zou hebben dan aan mij, bovendien wil ik Pepsi niet wéér een ochtend alleen laten in de bench. Krisztián had wel zin in een uitje, dus de mannen trokken eropuit, tomtom mee. Het was maar goed dat ik niet mee was gegaan, zo bleek. Ten eerst kwamen ze in een gebied waar veel sneeuw lag, dat bedenk je ook niet als je er zelf nauwelijks last meer van hebt,bij ons was alles al bijna weggesmolten. En dan zo'n beetje midden in de rimboe, of zoiets, als ik de verhalen van de mannen moet geloven. Heel smal weggetje,heel stijl omhoog , de zweetdruppels waren langs de hoofden en ruggen gevallen, de tomtom had een leuke, toeristische binnenweg gekozen. Omkeren was geen optie, gezien de aanhanger. Stoere verhalen van meters sneeuw, recht omhoog en uiteraard weer stijl naar beneden gaande weggetjes waar geen sterveling te bekennen was. Krisztian die zich angstig vasthield aan de deur en Jan die dacht: als we hier stranden, hebben we geen mobiel bereik en de wegenwacht kan ons sowieso nooooiiit vinden. Jullie begrijpen dat ik erg blij was dat ik thuisgebleven was. En dan...de schaapjes, wat een schatjes. Van die angora-zachte, harige knuffeltjes. Ze zijn nog een beetje angstig, niet zo gek na zo'n barre tocht in een in elkaargeknutselde bak op wielen en dan ergens komen waar de kippen, ganzen en honden je enthousiast tokkend, blazend en blaffend verwelkomen. Maar over een paar dagen eten ze uit mijn hand...let maar op.

is ie mooi,of niet?

even een dagje binnen staan om te wennen

wat een schatjes he? ;-)


twee tegelijk dan maar

kennismaken...

15 opmerkingen:

 1. Lief hoor. Heb je de alle schapen overgenomen of een paar. Anders kun je wel een winkel in truien beginnen volgend jaar. Leer je Jan ook breien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha,nee jan gaat vast niet breien. Ja,dit waren alle schapen en het is ook wel even goed zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat lief!!!! Leuke kopjes hebben ze en wat fijn dat de andere dieren ze goed hebben verwelkomd. Goed idee van die truien, kun je breien??
  Hoe gaan ze heten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. veel verder dan een sjawl breien,ben ik tot nog toe niet gekomen,haha. Maar wie weet....ik ga me eerst eens verdiepen in het spinnen,want dat moet eerst nog gebeuren he. Ik ga eerst eens kijken of ik ze uit elkaar kan houden, er zijn er drie die er precies hetzelfde uitzien,maar ik ben al wel aan het denken.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha nu snap ik helemaal je foto van de overdekte aanhanger. Ergens had ik al een vermoeden . Wat een leuke schapen . Wel met een andere vacht he. Maar voordat je gaat spinnen zal toch eerst de wol eraf moeten. of gaat Jan dat doen. .En wat heb je een mooie achtergrond voor je blog.Ben benieuwd met met voor namen je weer komt. Kan je ze niet ergens mee merken.een strik of zo ha ha. Straks heb je een hele kudde en heb je nog zo'n schapenhond nodig om ze bij elkaar te houden. groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. schijnt te doen te zijn,zelf scheren en met twee stuks had ik dat misschien nog overwogen,maar met zéven....nee,laat ik lekker doen hier,kost volgens mij niet echt veel.Die strik is ook geen slecht idee...gaat in de ideeënbus!

   Verwijderen
 6. Het ziet erweer vrolijk uit daar leuke foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk verhaal, lieve schaapje!
  Je schrijven is er flink op vooruit gegaan het afgelopen jaar!
  Leuk is dat hè?

  Liefs Boukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ziet er goed uit! ( die aanhangwagen dan he..) Nu nog wel even schilderen natuurlijk he? Gaan jullie nu een kinderboerderij beginnen? Wil wel vast een abonnement bestellen voor een heel jaar. Alleen moeten er dan nog wel een paar geiten en hangbuik zwijntjes bij hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oké,daar hou ik je aan, is zo geregeld namelijk ;-)

   Verwijderen
  2. en bedankt he, als je nog eens wat weet.

   nou zit ze mijn kop gek te zeuren over paar geiten en hangbuik zwijntjes.

   Verwijderen
 9. He Lin,

  Leuk joh, weer van die jonge schaapjes. Over breien gesproken begin er maar niet aan. Ga maar naar de winkel en koop wol. heb ooit in leusden eens een cursus gedaan spinnen. Kregen een schapenvacht en maar spinnen. Die moest natuurlijk eerst schoon. Dus hup in het ligbad van mijn ouders (woonde toen nog thuis)en een nachtje laten liggen. Zal je niet verbazen dat het de volgende dag in huis stonk als een oordeel. En allemaal teken. Heb de curus nooit afgemaakt. maar succes met je schaapjes.

  Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. nou zeg,jij weet iemands enthousiasme ook bij voorbaat al te temperen hoor Von. Maar ik ga het tóch proberen,ik zie het wel, die wol moet er toch vanaf....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha wat een leukerds!! Lief zeg, dat zou ik ook wel willen.... Echt mooi.... Ik dacht al, wat zullen ze toch in die prachtige aanhanger gestopt hebben. Veel succes met scheren, wassen, spinnen, breien.

  BeantwoordenVerwijderen