dinsdag 22 mei 2012

Hongaarse tandarts

Jan had al een tijdje af en toe last van zijn kies, maar omdat hij er nu wat meer last van kreeg, besloot hij maar eens een tandarts op te zoeken.
Nu lijkt dat misschien heel lastig, in een ander land, maar hier in Hongarije zijn de tandartsen erg aanwezig. Als je over de grens komt, zie je al borden staan met: 'tandarts' en dan gewoon in het Nederlands. Veel Nederlandse en Duitse tandartsen hebben hier een praktijk en veel Nederlanders komen hierheen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een kroon, want dat is hier zo ontzettend veel goedkoper dan in Nederland, dat dat zeer de moeite waard is.
Maar goed, wij zoeken natuurlijk eentje een beetje in de buurt, dus we reden naar een dorp verderop, waar we wel eens een bord hadden zien staan.

Een prachtig mooi, modern huis met een grote, mooi aangelegde tuin, grote oprit en een bord in de tuin met in verschillende talen 'tandarts'.
Maar een  boel gerammel aan het hek leidde niet tot enige beweging, dus zijn we verder gereden. In een winkeltje gevraagd en ja hoor, daar vlakbij was een tandarts, zo vertelde de behulpzame mevrouw.
Dit keer hadden we meer succes, we werden doorgestuurd naar een wachtkamer, maar voordat we konden gaan zitten op de houten stoeltjes, waarvan ik me angstig afvroeg of ze ons gewicht nog konden houden,  werden we geroepen door de assistente en konden we de praktijkruimte binnenstappen. Waarmee ik meteen het gevoel had dat ik een een tijdmachine stapte,  in de praktijk van de tandarts die ik had toen ik een klein Lindaatje was, heeeeel veel jaartjes geleden. ik had een soort van flashback. Geen mooie, moderne apparatuur, zoals ik nu bij mijn Nederlandse tandarts zie, geen leuke fleurige dingen voor angstige kinderen overal om de boel op te leuken, hoewel ik me altijd afvraag wat er in vredesnaam op te leuken valt aan een bezoek aan de tandarts, ik ben altijd zo gespannen, dat de meeste 'leuke' dingetjes me volledig ontgaan.

Maar ik kon relaxed rondkijken natuurlijk, tenslotte hoefde ik gelukkig niet in de gevreesde stoel. Jan wel.
Dus de tandarts kwam achter zijn bureau vandaan, ik wilde hem bijna een arm geven, want hij liep krom en was in mijn ogen zeker weten de pensioenleeftijd ruim gepasseerd. Wat nou doorwerken tot je 67e??? Die man was minstens halverwege de zeventig.

De assistente stond ernaast en eerlijk gezegd vraag ik me af hoe dat uitkan, een tandarts én een assistente in een praktijk waar blijkbaar niets te doen is. Aan schoonmaken werd de tijd in ieder geval niet besteed.

Er was zowaar een lamp die aanging en hij pakte een spiegeltje om de boel te bekijken.
Toen Jan aanwees waar de pijn zat deinsde hij achteruit van schrik. Hij mompelde iets in het Hongaars, wat in mijn oren zoiets moest zijn van: 'tjongejonge,dat ziet er niet best uit', terwijl hij een paar zuchten slaakte en met zijn hoofd schudde. Niet fijn als je de patiënt bent, maar ik voelde de lachkriebels opkomen.
Bovendien weet ik uit ervaring dat een Hongaar graag van een klein probleem een grote maakt en van geen probleem altijd een klein probleem, dus meestal valt het allemaal wel mee.

Maar helaas voor Jan, er werd duidelijk gemaakt dat de kies eruit moet en wel in het ziekenhuis, waarvoor hij meteen driftig ging zitten schrijven.

Voor de controle hoefden we niets te betalen en met een doorverwijzing naar het ziekenhuis, stonden we weer buiten.
Dat wordt de volgende stap dus. Maar even wachten nog, tot Jan genoeg moed verzameld heeft om dat te gaan doen.

7 opmerkingen:

 1. O jee wat een ellende! Toch maar verder zoeken voor de zekerheid naar een tandarts voor als het nodig is. Ze kennen daar vast het systeem niet dat je ieder half jaar naar de tandarts moet?! Nou ja toch wel fijn dat die tandarts niet zelf ging trekken en dat hij naar het ziekenhuis kan (als je daar tenminste ook niet terug de tijd in gaat...) Sterkte voor Jan met de kiespijn!
  Groetjes, Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een toestand. Maar ik zou toch ook even een moderne tandarts opzoeken.Die zijn er genoeg.Tenminste ik heb er een die heeft modernere apperatuur dan de mijne hier in Middelburg.Ik moet in H ook nooit voor een controle betalen. Ik wens Jan sterkte met zijn kiespijn. Spoel maar eens lekker met Palinka .ha ha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben destijds in Kaposvar geweest bij een tandarts met een Super praktijk waar de meeste NL collega's jaloers op zullen zijn. Is ook specialist op implantaat terrein. Is misschien een optie om een second opinion te doen voordat ie er definitief uit gaat?
  Heb mijn moeder er destijds heen gebracht voor renovatiewerkzaamheden..... Is super geworden.
  In ieder geval sterkte ermee!
  Gr. Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoihoi, ik mocht ook eens de tandarts bezoeken okee niet zo luxe als in NL, maar ook niet te ouderwets, maar die stuurde mij ook door naar het ziekenhuis naar de kaakchirurg en moet zeggen het is 100% mee gevallen. Dat IK in me broek sch..... kan niemand aan veranderen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben zeer goede ervaringen met een Nederlands sprekende Hongaarse tandarts in Pécs Dr. Peter Szánto www.mosolygoszaj.hu

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben zeer goede ervaringen met een Nederlands sprekende Hongaarse tandarts in Pécs: Dr. Peter Szánto www.mosolygoszaj.hu

  BeantwoordenVerwijderen
 7. bedankt jos,maar we hebben een goede gevonden voor ons een heel eind dichterbij,Pécs is hiervandaan wel zo'n anderhalf uur rijden.Maar bedankt voor het meedenken en reageren!

  BeantwoordenVerwijderen