maandag 9 april 2012

Hongaarse paastraditie

Ik ben echt een ongelooflijke muts, als het gaat om tradities. Toen ik 25 jaar geleden verhuisde van de stad naar een groot dorp, kwam er een nieuwe traditie op mijn pad: 11 november, Sint Maarten. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord.
Groot was ook de schrik toen er bij het ondergaan van de zon ineens allemaal kinderen uit de buurt op mijn stoep stonden, die een liedje gingen zingen, compleet met prachtige zelf in elkaar geknutselde lampionnen. Daarnaast behulpzame moeders die angstvallig probeerden te voorkomen dat het ene kind, het andere kind in de hens zou steken met die gevaarlijke kaarsjes die in de wiebelende lampionnen het licht verspreidden. Tegenwoordig hebben we daar mooie lampjes voor, met een batterij erin, heel veilig,maar wel minder spannend natuurlijk.
Maar ik, muts als ik was met mijn 21 jaar, had natuurlijk niks in huis en die kinderen kwamen natuurlijk niet alleen om mij vrolijk toe te zingen.
Het jaar daarop had ik het beter voor elkaar, de buurvrouw had van mij opdracht gekregen me te waarschuwen als het weer zover was en ik had flink ingeslagen om mijn flater van het jaar daarvoor een beetje goed te maken.

En nu, weer verhuisd naar een nóg kleiner dorp in een ander land, werd ik wederom geconfronteerd met een (dit keer Hongaarse) traditie met de pasen.
Om 10 uur ging de bel, ik loop, in mijn ochtendjas naar het hek, waar twee jongetjes staan. Ik kijk ze vragend aan en ze beginnen een versje op te zeggen en ze hebben een flesje in hun hand.
De bedoeling word me al snel duidelijk, ze willen me besprenkelen met 'lotion'. Dat laat ik maar toe, ik wil ten slotte graag integreren, dus ik word bespoten met de meest verschrikkelijke wc-eend lucht die ik ooit heb geroken. Twee keer! Ik begrijp dat het nu de bedoeling is dat ik ze een snoepje geef, maar helaas, ik ben er niet op berekend, dus teleurgesteld druipen ze af,mij achterlatend in de walm van wc reiniger-luchtjes.

Ik vermoedde dat het hier niet bij zou blijven, dus op aanwijzing van mijn mannetje in de voorraadkast nog een zak chocotoffs gevonden.
ik hoefde niet lang te wachten,want ja hoor, daar ging de bel alweer en ik ben maar liefst TWAALF keer verwend met de meest afgrijselijk luchtjes door elkaar.

Ik durfde ook niet te gaan douchen en mijn haren te wassen, want je weet natuurlijk niet wanneer het feest afgelopen is.

Maar nu durf ik het aan, ik heb de boiler aangezet en ga zo de 'lotion' van me af wassen.
Ach, het heeft wel wat, zo'n traditie, als je tenminste op de hoogte bent.
Volgend jaar heb ik chocolade eieren voor de kinderen, want ik heb inmiddels begrepen dat dat de bedoeling is.

Overigens kan het nog erger, dit is ook een Hongaarse paastraditie.Ik heb dus nog geluk gehad....

5 opmerkingen:

 1. Prachtig! Als je eerder met je forum was begonnen had je het geweten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht die weet dat wel ha ha .Die luchtjes zijn overal te koop in van die kleine flesjes. "heerlijk"" (Oh ja ik moet me nog aan melden op je forem. Ik ben er op dat andere nu 2 keer afgegooid met gewoon een vraag te stellen .) Ik heb vandaag 1 keer het genoegen gehad van zo'n luchtje . Er werd netjes gevraagd waar hij het mocht spuiten .In mijn haar of op mijn shirt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha ha, lol...
  Arme jij. Mijn Hongaarse lerares had me verteld over deze traditie.
  Ik woon afgelegen in het bos, dus heb gelukkig geen Hongaar aan de deur gehad ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb het een paar jaar geleden gehad, slechts 1x een vies luchtje...deze keer bleef het heel rustig! En er zijn hier weinig kinderen.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet alleen kinderen doen dat, maar ook volwassenen: onze vrienden kwamen ook langs en ik werd twee keer begoten..... het luchtje heb je goed beschreven.... Na een palinkaatje gingen ze weer verder...
  Gelukkig waren wij ook op de hoogte gebracht door onze hongaarse lerares!

  BeantwoordenVerwijderen