donderdag 8 maart 2012

Hongaarse moestuin in spee....

Vorig jaar ben ik een beetje gaan uitvissen wat er nou zoal allemaal mogelijk is met een moestuin. En dat is heel erg veel.
Ik ben op internet gaan speuren, er zijn complete fora's over moestuinen en daar spreken ze met termen waar ik nog nooit van heb gehoord.
Als beginnende moestuinder, schiet ik daar niet zo heel veel mee op, dat ingewikkelde geleuter.
Dus besloten we maar eens wat in de grond te storten, het kwam niet zo precies, want we waren er steeds maar voor een paar weken en de weken dat we er niet waren, kregen de ontspruitende probeersels natuurlijk helemaal geen water. En dat is bij temperaturen van vaak rond de dertig graden hier in het Hongaarse land,  meestal funest, zoveel weet ik nou ook wel weer.Dus ik zaaide uien, prei, radijs en worteltjes.
Tot onze stomme verbazing deden de radijs en de worteltjes het ook zonder water bijzonder goed.
De ui bleek geen zin te hebben om zonder water en liefde de grond uit te komen en de prei kwam wel op, maar het leek nergens op, wat niet aan de prei lag, maar aan de manier waarop ik het gezaaid had, namelijk gewoon hup, beetje gestrooid zonder opgesteld plan, veel te dicht op elkaar.

We lieten het voor wat het was, de Hongaarse tomaten- en aardbeiplantjes sloegen wel aan, maar zodra er iets aankwam wat ook maar op een tomaat of aardbeitje leek, werd het met smaak verorberd door de kippen, die overal rondliepen.

Nu hebben we het beter aangepakt...denken we.

Om te beginnen is er een hekje gekomen rondom het gedeelte wat als moestuin moet fungeren.
Zodat kippen en ganzen niet meer kunnen snoepen van de vruchten voordat wij ze ook maar kleur hebben zien krijgen en de honden niet al het gezaaide meteen weer uitgraven.
K heeft de moestuin helemaal omgespit in oktober en ik heb nu al het onkruid eruit gehaald, wat een behoorlijk werk was en waardoor ik twee dagen van de spierpijn bijna niet heb kunnen bewegen.
Dat zegt niet zoveel over de zwaarte van het werk, als wel over mijn conditie, die is namelijk nul.

onkruidvrij


J heeft de zielige preiplantjes, die spontaan weer opkwamen na een barre winter, een tweede kans gegeven en ze netjes weer uit de grond gehaald en ze teruggezet, nu wel met de nodige ruimte ertussen.

kip met prei


De kuukjes mogen nu nog even 'helpen', maar binnenkort is ook voor hen de moestuin 'Verboden toegang'.... Dat zullen ze vast wel begrijpen......

2 opmerkingen:

 1. Je hebt in ieder geval al een veldje onkruidvrij!
  Ik heb heel veel zaadjes gekocht en kreeg de opmerking dat het veel werk is.
  Tja, ik laat het gewoon gebeuren en zie het wel.
  De tuin is groot genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er hartstikke netjes uit! Wij zaaien niet alles zelf, kopen ook plantjes op de markt van particulieren, tomaat, diverse soorten paprika.
  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen