dinsdag 6 maart 2012

Hongaarse groene vingers?

Groene vingers, nee die heb ik dus niet. Toch kwam ik op het idee  om hier in Hongarije een moestuin te gaan aanleggen.
De hele familie viel van verbazing van de stoel toen ze het hoorden....'Jíj!!!???...een móestuin?'.
'Kind, je kunt nog geen cactus in leven houden', zei mijn moeder.
'Bij jou gaan zelfs de nepplanten van Ikea nog dood', zei mijn lieve vriendinnetje.
Ik trek me er niks van aan, samen met mijn mannetje en het internet moet het toch te doen zijn.
We google-en  het woord; 'zaaien' en hup...een heel schema rolt er over de monitor.

Ik was uit eten met een vriendin toen ik mijn ambitieuze plannen uit de doeken deed.
 Met grote verbaasde ogen keek ze me aan....'Een móestuin...jíj.....jij die de hele tuin in Nederland hebt laten betegelen omdat je geen onkruid van een plant kunt onderscheiden?'....."Ja ík ja....enne...in nederland had ik geen tuín...dat was  een terrasje, waar je met een kunstig improvisatietalent een tafel en een paar stoelen én een barbecue net in kunt zetten.
In Nederland heb je geen tuinen, dat zijn gewoon kleine stukjes grond, aan de achterkant en als je geluk hebt aan de voorkant ook nog een metertje, meer met het idee dat de buren niet door het raam op je bord kunnen kijken wat je eet....dat zijn geen tuinen! Hier in Hongarije heb ik een tuin! Maar liefst 4000 vierkante meter, helemaal van ons. Heerlijk. En nu heb ik er wél zin in, want hier kun je tenminste wat. Je kunt bijvoorbeeld meerdere terrasjes maken. Dat staat niet alleen leuk, het is ook erg handig. Hoef je niet te klooien met parasols en uitklapschermen.
Als je in de zon wilt zitten kan dat, als je in de schaduw wilt zitten, kan dat ook. Wat je maar wilt!

Je kunt ook bomen planten. Natuurlijk, dat kan in Nederland ook, onze buren hebben dat bijvoorbeeld ook gedaan.
Wat betekent dat meer dan de helft van de boom boven onze tuin zwiert, terwijl ie allemaal kleine blaadjes en tufbeestjes(geen idee wat het precies zijn, wij noemen ze zo omdat ze lijken op een klodder tuf....) het hele jaar door aan ons doneert, zodat we verplicht iedere dag dat minuscule stukje moeten vegen om ons een weg te banen naar de achterdeur. En dat je uit moet kijken als je zit te eten buiten, dat je niet zit te kauwen op een blaadje, wat op je bord gevallen is, of nog erger, zo'n tufbeestje.

En we kunnen hier buiten zitten zonder dat we het telefoongesprek van de buurvrouw, die overigens gewoon binnen is, woordelijk kunnen volgen. Of het gejank van de buurkinderen, ieder kwartier.

Nee, dit in Hongarije, mag de naam 'TUIN' hebben, met hoofdletters, dus we gaan het gewoon proberen.

J is druk aan het voorzaaien geweest,. ik heb gisteren, onder het genot van een heerlijk lentezonnetje, het onkruid uit de moestuin in wording staan weghalen.....5 volle kruiwagens kwamen eruit en ik ben er nog niet klaar mee. Maar het is absoluut geen straf om hier in de tuin iets te doen. Kortom, ik héb misschien geen groene vingers, maar misschien kan ik ze kweken...., Hongaarse groene vingers, dat moet toch te doen zijn????
moestuin in spee


6 opmerkingen:

 1. Heerlijk he, al die ruimte om je heen! Ik vind het ook zalig al die terrassen. Ik heb nog steeds niet zulke groene vingers, maar ik heb me er ook nog steeds niet voldoende in verdiept, P doet het meeste.
  Jullie klinken heel voortvarend en volgens mij gaat het lukken, net zoals met alle andere klussen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Lin, daar kun je wel een moestuin van maken. Is niet zo moelijk hoor. Als je je stuk grond goed van onkruid hebt voorzien gooi je er een beetje koemest (droog) op. Koeien zat daar toch. Dan groeit het vanzelf. Alleen af en toe een beetje schoffelen. Gaat jouw lukken, zeker weten. Laat alleen wel de groenten staan en het onkruid niet. Ben reuze benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Linda, wat ik mij zo afvraag, werkt er nog 1 van jullie of hebben jullie echt iedere dag de tijd voor jezelf. En wonen je kinderen nu in je oude huis met je expleeg?

  Groetjes Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Linda, een mooi plekje voor een moestuin hoor! en al doende leert men. Ik wed dat jullie straks meer groenten hebben dan je op kunt!
  Wij gaan het dit jaar ook proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk initiatief! Kreeg vanochtend ook de kriebels toen in naar KoffieMax keek. Daar kwam iemand met het idee om de kartonnen rolletjes van het toiletpapier recht op te zetten en die te vullen met aarde en met een zaadje van wat dan ook. Je kunt heel wat rolletjes tegen elkaar aanzetten op b.v. een dienblad. Als er plantjes zijn en de buitentemperatuur is goed kun je het jonge plantje met kartonnetje en al in de volle grond uitzetten. Veel plezier en succes allemaal, groetjes Hanny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig, wij wonen ook in Hongarije en mijn vrouw heeft net hetzelfde idee.
  Een moestuin maar zoals jij nog geen cactus kunnen in leven houden, hahahaha.
  Vind jullie blog en het Hongaarse Nieuwsblad helemaal geweldig!
  Groetjes Oli en Els.

  BeantwoordenVerwijderen