dinsdag 28 februari 2012

Nee,nee,nee


In nederland waren we het zat. De stapels foldertjes die ongevraagd door je brievenbus knalden. met een grote plof  was het bijna iedere dag  raak. Soms wel een dubbele lading van een jongen met een folderwijkje die er die dag weinig gemotiveerd was om door weer en wind die enorme stapels folders rond te bezorgen  en snel zijn voorraad wilde halveren door  in iedere brievenbus twee pakketten te lanceren.

We hadden er genoeg van dus er kwam een 'Nee' sticker op de deur, een grote: zwart met oranje, waar niemand omheen kon.
Het hielp. Geen folders meer. Heerlijk, het scheelde aanzienlijk in de blauwe bak, die speciaal voor het oud papier voor de deur staat, naast zijn zwarte en groene broertjes.
Bovendien kun je alle folders online bekijken, dus als je iets nodig hebt, schakel je gewoon even de digitale folder in. Heel simpel en nog milieuvriendelijk ook, want daar doen we het tenslotte voor ;-)

Toen besloten we ook de kranten vaarwel te zeggen. Immers, die kun je óók online bekijken, dus waarom al die troep op de mat. Nóg een sticker op de deur. Twee keer 'nee'.

Sinds we in het bel-me-niet register ingeschreven werden, kwamen er opeens opvallend veel verkopers aan de deur. Ook daar konden we, bij het programma Kassa van de Vara, een speciale sticker voor bestellen. ook dat deden we en zo stond er drie keer 'nee' op de deur, wat wel enigszins onvriendelijk overkwam, maar zeker niet zo bedoeld was. We probeerden het te compenseren door er een mat met 'Welkom' neer te leggen, wat wel heel erg in tegenstrijd was met de stickers, maar meer bedoeld was voor het gangbare bezoek, de koffiedrinkers en mee-eters.

Hier, in Hongarije hebben we ineens de neiging om overal 'igen'-(ja) stickers op te plakken. Want eigenaardig genoeg; hier zijn folders namelijk ineens wèl leuk!

Helemaal blij was ik met het foldertje van de kledingbus die gisteren in de straat langskwam van 9 uur tot 17 uur, zo was in de folder aangegeven, zou de kledingbus in de straat staan. Tegen beter weten in, we zouden nu toch eigenlijk wel moeten weten dat je daarvan weinig te verwachten hebt, gingen we gisteren een kijkje nemen.

Jan moest nog een nieuwe broek hebben, wie weet zat er iets bij. We zijn niet zo erg kieskeurig, dus dat zou toch wel moeten lukken, zou je denken. 
En ja hoor, daar staat de bus, een lange bus met allemaal gordijnen voor de ramen.We verwachten een soort Wibra op wielen, maar eerlijk is eerlijk, zelfs dat was nog teveel eer. Ik heb werkelijk nog nooit zo'n enorme zooi bij elkaar gezien. Er was ook verder niemand te bekennen, ik denk dat die Hongaren er zelfs geen zin in konden krijgen.We hadden het ook snel bekeken, dus hup, vlug weer huiswaarts. Ach, het was mooi weer en  in ieder geval een leuke wandeling, goed voor de lijn.....

9 opmerkingen:

 1. Hé, dat is nieuw, heb ik nog nooit gezien die kledingbus....maar ik mis er dus niks aan begrijp ik. Ik ben hier ook blij met folders en alle riedels die langs de deur komen.
  Fijne dag vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee, je mist er zeker niks aan,hooguit leuk om één keertje te bekijken,maar 3 minuten en je weet het.
   De folders en de riedels zijn inderdaad leuk!

   Verwijderen
 2. Mischien nog niet zo geslaagd in uitvoering maar wel een erg leuk idee zo,n wibra on wheels.
  groetjes Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben nog nooit zo gek geweest op folders als hier in Hongarije! Overigens krijgen we hier regelmatig een veelvoud van Tesco-folders etc binnen.... Maar zoals gezegd: Ben er gek op! Vooral in de winter, fikt zo lekker!
  Heb net de kachel weer aangemaakt, sneeuw, sneeuw en nog eens.....
  Gr. Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kleding is zowieso lastig hier. De chinesen zijn goedkoop maar verkopen veel syntetische rommel. Winkels in de grote stad zijn net als in Nederland maar voor Hongaarse begrippen vreselijk duur. Ik zit inmiddels al in een roze miss Piggy pyama waar ik me in Nederland echt niet in zou vertonen. Hij is wel van katoen en niet duur hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kleding is zowieso lastig hier. De chinesen zijn goedkoop maar verkopen veel syntetische rommel. Winkels in de grote stad zijn net als in Nederland maar voor Hongaarse begrippen vreselijk duur. Ik zit inmiddels al in een roze miss Piggy pyama waar ik me in Nederland echt niet in zou vertonen. Hij is wel van katoen en niet duur hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou,ik heb hier ook een verzameling die in nederland echt niet kan hoor,heeeeerlijk....maar zelfs dát hadden ze niet in die bus.....zal wel weer gewoon een c&a-tje worden volgende week ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je geen markt in de buurt .??? Ik ben gek op folders. Ik pluis ze van voor naar achter uit. Heerlijk. Hier en in Kisapáti. Maar daar krijg ik ze niet. Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelijk heb je met de folders... in Nederland krijg ik ze niet,maar in Hongarije omarm ik ze! Vooral die van de bloemetjes markt, zo rond Pinksteren is erg leuk! Maar dat is volgens mij maar 1x per jaar.En van de melding van schoenenmarkt(je),en ook de wekelijkse markt(je) met kleding en huishoudelijk spul naast de kroeg. .Alles word op kleden op de grond uitgestald.Leuk sfeertje!

  BeantwoordenVerwijderen