zaterdag 29 oktober 2011

Van wijn en palinka

We hebben B & L leren kennen als twee gezellige Hollanders, die enorm genieten van al het goede dat Hongarije te bieden heeft. Ze wonen permanent in ons favoriete land en als we er zijn, zoeken we elkaar op om oeverloos te zwetsen over wat er allemaal zo leuk is in Hongarije. Niet dat ik overtuigd moet worden hoor, ik ben allang zover, maar het is toch leuk om allerlei dingen die we nog niet weten, aan hen te vragen. Ze wonen een kwartiertje bij ons vandaan en dat is voor Hongaarse begrippen: om de hoek!

We werden dus meegevraagd naar een echte Hongaarse wijnkelder, ik wist niet zo goed wat ik me erbij voor moest stellen, maar het was echt heel erg apart en leuk.
We reden achter hen aan en stopten voor een gewoon huis in Igal, een vrij toeristisch dorpje vlakbij het onze.

Ik begreep er echt niks van, want ik had iets toeristisch verwacht, maar nee, het was gewoon bij mensen thuis dus, die er een soort van handeltje van hadden gemaakt om hun wijn te slijten in de gezellige sfeer van een wijnkelder. We moesten eerst door een soort schuur, dan een kamer en toen kwamen we in de kelder, waar allemaal houten tafels en banken stonden. Helaas heb ik er geen foto's van, had denk ik ook niet gemogen,want er werd ons meteen op het hart gedrukt dat we, bij controle, moesten zeggen dat we aan het proeven waren.

De karafjes rode wijn kwamen op tafel,glazen erbij, er zaten al wat Duitsers en in de zomer schijnen er ook veel Hongaren te komen, maar die waren nu even afwezig, dat vond ik wel een beetje jammer.

Ik kreeg een leeg glas en het was de bedoeling dat je zelf inschonk en zou onthouden hoeveel je gedronken had, zodat je het bij het verlaten van de wijnkelder af kon rekenen. ik kreeg er meteen ook een borrelglaasje naast en de palinka kwam erbij en gelukkig ook een fles water.
Het feest kon beginnen en het was echt heel erg gezellig, leuk sfeertje en op een gegeven moment kwam de vrouw des huizes (om 9 uur) vertellen dat zij naar bed gingen en dat we zelf maar onze gang moesten gaan en eventueel de volgende keer betalen. Je valt toch van je stoel (in dit geval een houten bankje) van verbazing,of niet?

We gingen toen weg,want we vonden het wel welletjes, de wijn en palinka gingen in zo'n rap tempo, het leek verstandig om ermee te stoppen voor we niet meer zouden weten of we 3 of 10 kannetjes wijn op hadden. We moesten het overweldigende bedag van 3.50 euro per persoon afrekenen, dus viel ik wederom van het bankje van verbazing en dat was niet omdat ik zo dronken was hoor,want ik had goed gegeten en er is tegenwoordig wel wat meer voor nodig om lavenloos te zijn, wij passen ons moeiteloos aan aan de Hongaarse gewoontes en dat is: veel en vroeg beginnen met alcohol ;-)

Voordat jullie denken dat we hier alleen maar aan het feesten zijn, het werk ging gewoon door en de moestuin in wording is helemaal omgespit, de rozen zijn verplaatst in de hoop dat ze het overleven en K is druk bezig met hekjes in de tuin te maken,zodat de tuin echt een tuin gaat worden.
rozenstruiken
De tuin van de buurman moet worden opgefleurd, dus de rozen kunnen daar goed dienst doen.
Inmiddels genieten we alweer een paar dagen van heerlijk zonnig herfstweer, dus vandaag wordt er verder in de tuin gewerkt.....

5 opmerkingen:

 1. Klinkt leuk! Waar zit het in Igal, vlakbij Ildiko? Fijn weekend! Katinka

  BeantwoordenVerwijderen
 2. IK ken dat.Wij zitten hier in een wijnstreek en nu hebben we onze eerste Frutch ook al op. Bij de buurman.Wijn met sodawater . Maar dat was buiten staan want zijn keldertje is niet voor toeristen.Alleen voor zich zelf ha ha en de buren. ahum. Wie was de BOB . Hier is het overwegend Riesling dus witte wijn. Erg erg droog vandaar gemixt met spuitwater. Dan is het te drinken. Tenminste van die wijnboertjes hier op de berg. Als je in een wat grotere wijnkelder komt is de wijn ook beter.
  En was de wijn lekker.Weet je wwaar ze ook lekkere wijn hebben. In Villany. Vooral rood.
  En gans eet je op St. Martinsdag. Ik geloof 2 december.
  Zo groetjes uit een nog steeds nevelig Kisapáti.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Katinka: vlakbij het thermaalbad.Jullie ook een fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Truus: Wie de BOB was,nou dat was Jan, ik ben nachtblind,dus kan sowieso niet rijden in het donker(soms wel handig) enne...het was bergafwaarts dus hij hoefde alleen maar te sturen,haha.

  ik heb wel eens lekkerdere wijn gedronken hoor,maar het was wel te doen en dat voor dat geld, dan moet je niet zeueren,hihi.De palinka was erg lekker,heel zacht.
  En nee,ik eet geen gans en we zijn dan ook alweer weg.
  Het is hier echt prachtig weer,jullie hebben echt pech hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben alleen maar hongaarse vrienden ( met wijnkelder) maar drink overdag alleen maar fruts, en goeie wijn, en een leuke bottelarij bij ons in de buurt die professioneel wijn maken. 480 huf voor een liter rode wijn(zonder fles)wij halen altijd in jerrycans.

  BeantwoordenVerwijderen