donderdag 9 mei 2013

Zielige kippendag

Af en toe komt er in het dorp een  vrachtwagen helemaal volgestampt met kippen. De 'zielige kippenauto', noemen wij het. Letterlijk volgestampt, want er zitten heeeeel veel kippen in heeeeel kleine hokjes. Het zijn hennen die aan de leg zijn al een paar maanden en die kun je dan kopen voor 2 euro per stuk.
Vorig jaar hadden we dat ook gedaan en dat was wel een beetje een cultuurshock toen we ze gingen halen. De manier hoe ze vervoerd worden en ook de manier waarop ze uit hun hokjes worden gehaald. Dit jaar namen we er weer 5 en de shock was minder,maar wennen doet het nooit. Alleen al de aanblik van die zielige kippen is zo triest, dat ik ze het liefst allemaal mee zou nemen. Maar ja, één ding heb ik hier wel geleerd, je kunt echt niet het leed van alle dieren op je nek nemen, want dat gaat m gewoon niet worden. Zielige honden, katten, kippen.....geen beginnen aan, het stikt er hier van. Hoewel de Hongaren er heel anders over denken hoor. Ze zien in een kip alleen een wandelende kippenpoot, gebraden op hun bord.
Maar wij nemen ze voor de eitjes en ook als ze niet meer leggen mogen ze hier blijven rondlopen tot ze van nature dood gaan. Als dank voor iedere dag een heerlijk eitje. En uit schuldgevoel dat ik geen vegetariër ben, heb ik besloten dat ik dit jaar maar weer 5 kippen moest redden. Want eigenlijk hebben we kippen zat. Bovendien zitten er nu 3 hennen te broeden, dus er komen er zeker meer bij. Gewoon vanzelf.
Maar om voor mezelf goed te praten dat ik vlees eet, dus weer naar de Zielige-kippen-auto gegaan en 5 zielige kippen gered.

Mager, bleek, afgeknipte snavels en enorme lange teennagels (die ik vandaag eens even onder handen zal nemen, als ex-pedicure), bleke lellen en kammen.....doodstil stonden ze op het gras, na kennismaking met de honden. Ik denk dan bij mezelf...zouden ze wel eens een hond hebben gezien? En zo te zien hebben ze ook nooit gras gevoeld.
Ook de ganzen komen een kijkje nemen, al blazend, want ze hebben meteen in de gaten dat dit nieuwelingen zijn.

's Avonds moeten we ze vangen, ze begrijpen nog niet dat ze echt heus de stal in moeten, omdat er buiten ook niet zo vriendelijke dieren lopen, in de vorm van vossen en marters, op zoek naar een lekker vers kippetje. Maar vanochtend zaten ze lekker op stok tussen de andere kippen in. En uit ervaring weten we, dat na een paar weken ook deze kippen meer kleur gaan krijgen, dikker worden en mooie rode lellen krijgen. Alleen die afgeknipte snavels, daar kunnen we niks meer aan doen.En hoewel ik er niks van geloof dat ze pas 6 a 7 maanden zijn, ze zullen vast nog wat mooie jaren bij ons lekker vrij rond kunnen lopen. Dus vanaf nu zijn het  'ex-zielige kippen'.

uit de vrachtwagen

naar de nieuwe eigenaar


de honden komen nieuwsgierig kijken

wat zit er nou in die doos?

aha!

wat een bleekscheten

over een tijdje zien we geen verschil meer.....

7 opmerkingen:

 1. wat zijn de honden toch altijd lief tegen nieuwkomers! Ga je ze een naam geven?
  Leuk verhaal met mooie nieuwe aanwinst.
  Veel groetjes, Katinka

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat is idd zielig zeg,
  pfff ik zou er niet aan wennnen.
  fijn dat ze bij jullie zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lin, ik weet zeker dat ze het bij jullie goed gaan krijgen. Dit is in nederland wel wat beter geregeld. mijn zwager rijdt kippetjes voor de slacht en die hebben het in de auto zo goed. maar die zegt ook altijd dat het zielig blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorig jaar bleven ze op een kluitje bij elkaar zitten alsof ze nog in een te klein hokje zaten. Deze gingen meteen aan de wandel en 's nachts met de andere kippen op stok, het wennen gaat snel :-) Het is wel bijzonder om mee te maken dat ze in een paar weken tijd helemaal bijkomen. Hoeveel kippen heb je ondertussen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nu 21 leghennen,3 hanen en 3 kuikens hebben we nu. En drie hennen zitten te broeden.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat klinkt alsof ze straks meer ruimte nodig hebben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kan straks de eieren niet aangegeten krijgen. ha ha. Ja met dieren zijn ze hier niet zo vriendelijk.

  BeantwoordenVerwijderen