woensdag 12 september 2012

Drama in ons dorpAnderhalve week geleden is er iets heel ergs gebeurd in ons dorpje.
Zoiets waarvan je wel eens een nachtmerrie hebt, maar waarvan je denkt: dat overkomt ons niet echt.
Toch is het gebeurd. Niet bij ons, godzijdank, maar wel bij Nederlanders die in ons dorpje wonen, L en D.
Het had ons net zo goed kunnen overkomen.L en D hebben 3 huizen in één straat,  Daar werken voor vast T en Zsolti ,twee broers van K en R , die bij ons werken. Het is 'één grote roma-familie, want ze waren met 14 broers en zusters.
Vorige week waren we nog op visite bij L en D, zo eens in de maand gaan we bij elkaar op de borrel,altijd gezellig.
Vorige week vrijdag  hadden we visite uit een dorp hier vlakbij, we zaten gezellig  op het terras, toen er ineens paniek in de straat uitbrak. we hadden al sirenes gehoord, maar het gekke is dat je hier niet meteen schrikt, er komt hier een ziekenwagen voor een scheet die dwars zit, dus op een gegeven moment reageer je niet meer zo alert. Er vloog ook een helicopter over, maar das hetzelfde verhaal, dat gebeurt hier ook zo vaak.

Maar ineens liet R, die bij ons aan het werk was, alles vallen en rende weg, gegil en gekrijs eromheen. Onze visite ging net weg, dus wij besloten eens even te gaan kijken wat er aan de hand was.
 We hoorden al snel dat er iets aan de hand was bij l, de nederlander verderop, dus wij erheen,misschien kunnen we iets doen voor ze, dachten we.(en ook een tikje nieuwsgierig natuurlijk) Nog steeds denkende dat het wel mee zou vallen, zoals meestal, lopen we er rustig heen. komt er een neefje aanlopen, helemaal in tranen, met twee vrienden. En wat we toen hoorden.....Zsolti (heeft ook wel eens bij ons klusjes gedaan) die bij L werkt, was in de kelder bezig toen de hele boel instortte. Hij lag eronder en toen ze hem eronderuit hadden, bleek zijn nek gebroken en was hij gestikt. We schrokken er vreselijk van, want wij kennen die jongens allemaal goed, dus ook wij hebben een potje mee staan janken. Maar...we liepen verder richting het huis van L en langzaam gaat alles tot je doordringen...de gevolgen voor L....hoe erg het ook voor hen is en ook hoe het bij ons ook had kunnen gebeuren. Natuurlijk op de eerste plaats voor de familie van Zsolti, die drie kinderen heeft.  Maar hoe erg het echt allemaal is, er kwamen steeds dingetjes bij. Zeven politieauo's, een brandweerwagen, een helicopter en heel veel roma's voor hek, schreeuwend naar L dat hij weg moet uit het dorp, dat ze hem vermoorden, zijn huis in de fik zouden steken, het was zo eng en erg. Want...ook de arbeidsinspectie kwam en natuurlijk is het zwart werk. Zoals hier iedereen zwart werkt, het dorp hangt hier van zwart werk aan elkaar. 
De lokale tv was er ook bij, de beelden zeggen genoeg:


Vandaag was de begrafenis, we zijn uiteraard gegaan, het was een heel verdrietige gebeurtenis.
Dit verhaal zal nog gevolgen hebben, maar is vooral een waarschuwing voor alle nederlanders die met hongaren werken hier.
5 opmerkingen:

 1. Oei! Wat een vreselijke dood! Ik neem aan dat buurman L er ook niet veel aan kan doen. En het is te hopen dat de familie dat in ziet. Het zullen de emoties zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jezus , Lin wat heftig zeg.

  is natuurlijk heel erg wat er gebeurd is................
  how gaat het nou verder met L ?
  triest hoor...........

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan wel met Hongaren werken maar pas op met zwart werken. Wat een ramp zeg . Ik vind zo'n kelder toch al doodeng.Het zal je maar gebeuren. Ik moet er niet aan denken. En dan ineens heeft de NL het gedaan Zijn schuld . Maar vergeten dat ze eerst blij zijn met het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een bericht zeg. Heel veel sterkte allemaal in het dorp. Jammer dat de zigeuners zo reageren het is voor iedereen al erg genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen