donderdag 14 juni 2012

Hollandse zaken.


Gisteravond was er een programma op tv, Hollandse zaken: vroeger was alles beter.
Dat trok meteen mijn aandacht, want hier in Hongarije leef je voor een heel groot deel net als een jaar of 50 geleden in Nederland.


Erg grappig om te zien, een mevrouw die haar huis ingericht had in een ouderwetse stijl die ik echt zó leuk vind.
In de eerste instantie dacht ik dat het zo’n kerkse tuthola was, maar ze ontpopte zich als een grappige vrouw met een duidelijke missie.
Ze maakte een wandeling met de presentator en de camera door de stad en sprak een paar jongens op een bank aan, die met hun voeten erop zaten.
Waar dat voor nodig was, vroeg ze hen en of ze er wel eens aan gedacht hadden dat er na hen misschien iemand met een witte broek op ging zitten?
Braaf deden de jongens hun voeten weer waar ze hoorden: op de grond.

In de studio gaf ze wel eerlijk toe dat ze wel vaker mensen aansprak, maar dat ze dat meestal ook niet durfde, omdat ze zonder camera wel eens zwaar op de koffie zou kunnen komen.
Helemaal mee eens, ik durfde in Nederland, soms niet eens van die opgeschoten jongens aan te kijken, want dan kreeg je al een grote bek.

Natuurlijk ging het ook over de sociale media, die niet zoals het woord zou doen vermoeden, zo sociaal blijkt te zijn. Facebook, hyves, Twitter, noem het maar op, iedereen is er wel mee bezig en zeker de jongeren.
Nou bent ik ook wel een vrij fanatieke facebooker hoor, maar af en toe lees ik informatie op facebook die ik helemaal niet wil lezen, dat varieert van: ik moet even poepen, tot : ik weet niet in welke kleur ik mijn nagels vandaag ga laten lakken......het ene wil ik helemaal niet weten, bij het andere vraag ik me af welke problemen zo iemand dan in vredesnaam een echt probleem vindt.
Maar facebook is leuk, ik zou het niet kunnen missen,ik geef het meteen toe, ben er een beetje verslaafd aan.
En ik ben het ook niet met onze koningin eens dat het je sociale contacten beperkt, juist niet,ik heb zoveel mensen leren kennen door facebook of mijn weblog.
Waar ik het wel mee eens ben is met die telefoontjes en dan met name de mensen die hem, als je uit eten bent, staande bij hebben. Ze zouden in restaurants bordjes moeten ophangen: roken en twitteren verboden. Natuurlijk mag je wel bereikbaar zijn voor noodgevallen, de oppas die belt dat je kind van de trap is gevallen of zo.Maar dat kan heel kort: ‘hallo....nee toch...ik kom eraan’.....klaar! Want de gesprekken die je tegenwoordig overal kunt volgen in de supermarkt of in de trein...van grote liefdesproblemen tot onbenulligheden van: wat zullen we eten schat?

Ik red me hier prima, een mobiele telefoon heb ik wel, maar ik heb hier geen bereik, dus ik gebruik hem nooit. En ik zie hier ook nooit mensen bellen in restaurantjes. Iedereen is beleefd tegen elkaar en iedereen zegt elkaar gedag. Niemand heeft hier haast en dat is niet omdat ze niks te doen hebben, want werkende mensen hebben ook geen haast. Je moet veel geduld opbrengen tijdens het boodschappen doen, want de juffrouw achter de kassa heeft  alle tijd van de wereld voor haar klanten.

Er liggen hier in de stad nergens papiertjes op de straat, alles is netjes en schoon en er wordt niet door het wandelgedeelte gefietst.
Natuurlijk was niet alles vroeger beter, daar is iedereen het wel over eens. Maar ik ben toch blij dat we hier de leuke dingen van vroeger, kunnen combineren met de leuke dingen van nu.
Het is wel de moeite waard om naar dit programma te kijken en dan met name het filmpje van de mevrouw die in de jaren 30 leeft:

6 opmerkingen:

 1. Zo dat is weer een heel verhaal leuk dat er dan weer verschillen zij in een ander land o heb het met plezier gelezen trouwens het kleine boekje dat jij me ga heb ik ook met plezier gelezen
  n

  BeantwoordenVerwijderen
 2. altijd leuk om te horen,bedankt Marion.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk hè, die dingen uit 'de oude doos' Nee, niet alles van vroeger is goed, maar als we iets uit die tijd kunnen bewaren of terug halen is dat niks erg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk programma en juffrouw Jo had een heel belangrijke boodschap. Ik ga volgende week zeker weer kijken, veel leuker dan al dat stomme voetbalgedoe. De strekking was ook heel duidelijk, dat je zelf keuzes moet maken wat je belangrijk vindt en je niet moet laten leiden door de dictatuur van de bereikbaarheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heb het progamma niet gezien, maar weer veel geleerd hier.
  fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben blij dat ik het nu allebei heb, drukte van de stad en dit wkend weer 50 jaar terug in de tijd.....heerlijk rustig, relaxed, telefoon op stil maar wel weer een wasmachine.....
  Klopt, je moet jezelf niet gek laten maken!

  BeantwoordenVerwijderen