maandag 12 maart 2012

De Hemaworst.

Er zijn op de Hongaarse fora altijd veel discussies over wat je nu zoal mist uit Nederland, wanneer je in Hongarije woont.
Ik heb daar zelf (nog) geen last van, maar ik kan me wel voorstellen dat je bepaalde dingen een beetje gaat missen als je langer uit Nederland weg bent.
Ik zelf kijk liever naar wat je nou allemaal hier in Hongarije meer hebt, dan in Nederland.
En daar wegen die paar zielige futiliteiten toch echt niet tegenop.

Zoals de rust, de ruimte, de gemoedelijkheid van de Hongaren. We genieten met volle teugen.

Wat ik gehoord heb wat Nederlanders zoal missen en hier niet of nauwelijks te krijgen is....:
haring, pindakaas, kroketten, frikandellen, currysaus, witlof, hagelslag en natuurlijk...dé Hemaworst.
Ik vind dat daar allemaal wel mee te leven is hoor en je moet gewoon een beetje creatiever zijn met koken en dat worden we zo langzamerhand vanzelf.

Er zit hier bijvoorbeeld niet, zoals in Nederland, in iedere wijk een cafetaria, waar je lekker even een vette hap kunt halen.
Oké, das best wel lekker, zo af en toe.
Maar om nou te zeggen dat je dat dan zo vreselijk mist.

Ik las laatst bij iemand op hyves, die de Albert Heijn en de Hema zo miste.
Daar kan ik me niks bij voorstellen, hier zijn ook hartstikke mooie winkels, je moet er alleen vaak wel even ietsje verder voor rijden,maar ja.....je kunt niet álles hebben.

Wat ik wel mis hier, dat zijn natuurlijk mijn jongetjes. Daar kan geen Hema tegenop.
Maar de wetenschap dat die, als ik een half uurtje thuis ben, alweer met een: 'gezellig dat jullie er weer zijn', naar hun kamer vluchten om verder te gaan met een heftig computerspel, waarin wij ze met onze thuiskomst hebben gestoord, zet me eroverheen. Ze komen van de zomer hier en dan hebben we veel quality-time, we doen dan alles samen en ze hebben vakantie van studie en werk, dus we praten veel samen en doen veel meer dan we in Nederland samen doen.

En die patat en kroketten...die maken we tegenwoordig gewoon helemaal zelf.

Klik hier voor het recept.

7 opmerkingen:

 1. Leuk verhaal en herkenbaar, je hebt gelijk hier meer quality time!
  Dat recept voor kroketten vind ik heel duidelijk, gaan we misschien toch een keer proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal met je eens, op 1 ding na...... Van mijn pindakaas kan ik niet genoeg krijgen, ben ermee opgegroeid en kan niet zonder! Dus koop ik altijd voor een heel jaar ( bij Appie, is de lekkerste..) Wil alles zelf maken, maar dit is niet te evenaren. Verder moeten de mensen zich afvragen of ze willen leven als Nederlanders in het buitenland, of als "Hongaren" that's all....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel mis ik niet als we in Hongarije zijn.Cor mist zijn pure hagelslag. Dus dat mag ik niet vergeten. Wat ik wel mis is een lekker tongetje,dus zoutwatervis.Die zoetwatervis stinkt en smaakt naar modder. Brrrrrrrrr.
  Ik heb een keer kroketten zelf gemaakt. Nou die van jouw zien er mooi rond en recht uit, de mijne krom en de ene dik de andere dun. Maar ze smaakten wel. En ik denk ook dat je niet als nederlander daar moet leven ,maar dat heb ik geloof ik al een keer gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. als ik op vakantie ben kan ik zo snakken naar een kaas soufle.................
  tja en die hema worst is idd erg lekker.
  kroketten kan ik niet meer zien, heb er genoeg gemaakt toen bij Verhagen.................

  BeantwoordenVerwijderen
 5. haha, die carla, je kunt toch in die twee weken vakantie wel zonder kaassoufflé???

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, wij hebben ons in de loop van de tijd al aardig afgevonden met wat we hier kunnen krijgen.
  Maar ik kan soms lijfelijk snakken naar 'n lekker zeevisje, inclusief haring. Sinds we hier zijn eten we beduidend minder vis.
  Voor in de snert komt de debrecener worst het dichtste bij.
  Maar toch laat ik steeds uit nederland hema-worst, chocohagel, en cacao meebrengen. Want met de cacao die je hier vindt kun je écht geen lekkere chocolademelk maken.
  Maar als het moet kunnen we bést zonder al die dingen, hoor!
  alleen.... je moet jezelf af en toe verwennen!
  groetzzzz

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Natuurlijk zijn er dingen die je hier lekker vind en daar niet kunt krijgen. Wij nemen altijd hagelslag en fritessaus mee :-)
  Maar andersom geld dat natuurlijk ook! Wij nemen al jaaaren mosterd en tomatenketchup mee uit Hongarije, omdat wij die veeeeeel lekkerder vinden dat hier in Nederland. En er gaan altijd minstens 4 of 5 zakken Pogácsa mee, die doen we dan thuis in de diepvries. Maar waar het op neer komt volgens mij, is dat je al die dingen best kunt missen. Het is gewoon een kwestie van wennen, maar om nou te zeggen dat ik niet zonder kan....

  groetjesssss

  BeantwoordenVerwijderen